Ondanks dat veel vrouwen ervoor kiezen om 'natural te gaan', zijn er nog steeds voldoende vrouwen op zoek naar de perfecte relaxer. Anders dan 10 jaar geleden, zijn we allemaal (hopelijk) veel bewuster met ons haar bezig en kunnen zelfs vrouwen met relaxed haar, gezond en mooi haar hebben.
Relaxen is niet meer perse vanzelfsprekend maar (ook hopelijk) een bewuste weloverwogen keuze. Als je je haar relaxed, weet je hoe je het moet wassen, moisturizen en stylen. Misschien breng je je relaxer wel zelf aan of laat je het door de kapper doen. In beide gevallen is een goede voorbereiding al het halve werk voor een perfecte relaxer!
Test hoe poreus je haar is
Hoeveel vocht kan jouw haar opnemen? Hiermee bepaal je
hoe poreus je haar is. Als je haar extreem poreus is, neemt het veel vocht op, maar verliest het nog meer vocht wanneer het haar droog is. Dit is het gevolg van beschadigd haar. Je haarschubben staan open en al het water/vocht vloeit er gemakkelijk weer uit. Test de poreusheid van je haar door een haar in een beker water te leggen. Blijft je haar lang op het oppervlak liggen? Dan is je haar gezond. Zinkt je haar echter heel snel naar de bodem? Dan zul je toch enkele haarbehandelingen moeten doen om de haarschubben weer mooi te doen sluiten. Je wilt namelijk niet dat je haar de relaxer te snel opneemt. Dit zorgt voor beschadiging!
Om je haar minder poreus te maken, kun je een spoeling doen met
appelcider azijn. Doe dit nadat je je haar hebt gewassen. Appelcider azijn kun je
online of in de supermarkt kopen.
Geef je haar een proteïne boost
Je haar heeft zowel moisture als proteïne nodig. Maar een week voordat je je haar gaat relaxen, is het raadzaam om een proteïne behandeling te doen. Dit zal je haar sterker maken en dus goed voorbereiden op de chemische relaxer. Een proteïne conditioner kun je heel goed zelf maken met bijvoorbeeld een ei en wat lekker oliën of probeer
DIT recept eens. Maar je kunt proteïne conditioners ook gewoon
online of in de winkel kopen.
Zorg ervoor dat je de proteïne goed laat intrekken. Desnoods slaap je er een nachtje mee. Na de proteïne conditioner, gebruik je een moisturizing conditioner. Er zijn trouwens ook verschillen in proteïne conditioners. De een is veel 'lichter' dan de ander. Is je haar heel erg zwak en beschadigd, dan gebruik je een zwaardere proteïne behandeling dan wanneer je haar minder beschadigd is. Nadat je je haar hebt gerelaxed, kun je na 2 weken de proteïne behandeling weer herhalen.
Geen ingewikkelde haarstijlen
Daarmee bedoel ik: niet je haar vlechten of krullen voordat je je haar gaat relaxen. Wacht 2 tot 3 weken met relaxen als je bijvoorbeeld net
box braids in hebt gehad. Je moet ervoor zorgen dat je haar en hoofdhuid een beetje 'rustig' zijn. Dat betekent dat je hoofdhuid niet gevoelig is en dat je haar niet in allerlei knopen zit. Ook als je naar de kapper gaat, zorg er dan voor dat je thuis zelf al je haar hebt uitgekamd. Zo weet je zeker dat het goed en met liefde is uitgekamd.
Bescherm je haar met een olie
Als je haar in goede conditie is, is het belangrijk om je haar en hoofdhuid met olie in te smeren. Smeer olie op je hoofdhuid en je haarpunten. Probeer je uitgroei te vermijden, want anders pakt de relaxer minder snel. Als je trouwens je haar niet super steil wilt hebben, maar bijvoorbeeld een
texlax wilt, dan kun je wel gewoon olie op je uitgroei aanbrengen.
De olie is bedoeld om je haarpunten (die al gerelaxed zijn) te beschermen tegen een dubbele relaxer. Dit is slecht voor je haar, want het maakt het alleen maar zwakker. Helaas voorkom je bijna nooit dat een nieuwe relaxer de oude een beetje overlapt, maar maak de kans zo klein mogelijk door je haarpunten én hoofdhuid met olie te bedekken.
Als laatste is het belangrijk om te weten dat een relaxer geen oplossing is voor haarproblemen, zoals haar dat breekt of heel erg droog is. Zorg ervoor dat - voordat je je haar gaat relaxen - je haar gezond is! Als dit niet het geval is, zal je haar alleen maar meer breken en nog meer uitdrogen na je relaxer.
Veel succes met jouw weg naar de perfecte relaxer!