7 kroeshaar feitjes die je moet weten

Kroeshaar is echt heel erg bijzonder. Het heeft zoveel eigenschappen en komt in zoveel variaties. Misschien kende je deze feitjes al, of misschien nog niet. In elk geval zijn het heel herkenbare feitjes:

Kroeshaar is droog

kroeshaar_droog_haar Dit heb je waarschijnlijk al gemerkt. Je haar wordt super snel droog. Eén van de kenmerken van kroes haar is het sterke krulpatroon. Dit krulpatroon zorgt ervoor dat ons haar veel zwakker en droger is. Het is zelfs zo dat hoe stekker de krul, hoe zwakker en droger het haar is. Is daar wat aan te doen? Jazeker! Hier hebben we 5 methodes voor je om droog haar tegen te gaan.

Kroeshaar kan tot 50% krimpen

Schrinkage2 ...of zelfs wel tot 90%! En dat maakt kroeshaar echt heel uniek. Hoe sterker de krullen, hoe meer krimp je kunt verwachten. Kroeshaar wil in zijn natuurlijke vorm, gewoon krullen. En daar lijkt je haar korter van. Wil je de werkelijke lengte van je haar weten? Dan zul je het steil moeten maken. En dat kan er dan zo uitzien.

Kroeshaar houdt van water

kroeshaar_water Vroeger dachten we dat water de grootste vijand was van ons haar, maar niets is minder waar. Kroeshaar houdt van water! Kies daarom altijd moisturizers op waterbasis. Of maak gewoon heel simpel je eigen leave-in conditioner op water basis. Dat kan heel gemakkelijk door aan water bijvoorbeeld glycerine en olijfolie toe te voegen. Breng het in de avond aan voordat je gaat slapen en bind een satijnen doek of slaap met een satijnen kussensloop. Je zult echt verschil maken zodra je veel meer water aan je haarroutine toevoegt. Try it!

Kroeshaar is gevoelig voor te veel kammen en borstelen

Eigenlijk is het ook niet nodig om dagelijks je haar te kammen of borstelen als het kroes is. Het is heel erg schadelijk voor de haarschubben, waardoor je haar sneller kan gaan breken. Zonde, want je kunt ook heel gemakkelijk je haar met je vingers kammen. Maak je haar een klein beetje vochtig met water of een leave-in conditioner en gebruik je vingers om pluk voor pluk je haar uit te kammen. Het is even wennen, maar je zult merken dat je met deze methode veel minder haar verliest.

Kroeshaar groeit minder snel dan andere haartypes

De meningen hierover zijn nogal verdeeld. Wetenschapper Dr. Ali N. Syed (oprichter van Avlon) doet veel onderzoek naar de verschillen tussen kroeshaar en Europees haar. En hij kwam tot de conclusie dat kroeshaar langzamer groeit dan Europees haar. Maar je hoort en leest ook veel geluiden over een gelijke groei bij alle haartypes, namelijk ongeveer 1 cm per maand. Maar doordat kroes haar heel erg kan krimpen en sneller breekt, lijkt het minder snel te groeien. Laten we het maar even in het midden laten, want dát je haar groeit is zeker!

Kroeshaar klit heel snel

Heb je net je haar uitgekamd (of liever met je vingers uitgekamd), zit het alweer in de klit. Klitten en knoopjes zijn zo normaal bij kroes haar. Je doet er net zo heel veel tegen eigenlijk. Je kunt het wel voorkomen door in elk geval niet te vaak met los haar te lopen, maar eerder beschermende haarstijlen te dragen zoals twists, vlechten, knotjes, etc.

Kroeshaar is het meest veelzijdige haartype

afro_puffs10 Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld, maar kroes haar is echt het meest veelzijdige haartype dat er bestaat. Welk andere haartype kan in de ochtend 50 cm lang zijn en in de avond met de helft gekrompen zijn? Kroeshaar leeft zijn eigen leven en dat is iets waar je in het begin vooral aan moet wennen, maar als je dat eenmaal accepteert, zul je er echt van houden/ Daarnaast kun je zoveel verschillende haarstijlen creëren met kroeshaar. Twist outs, invlechten, vlechten, grote afro, kleine afro, gedetineerde krullen of juist niet. Check onze Hairspiration pagina voor leuke kapsels met kroeshaar!

Ben ik nog een feitje vergeten? Laat het weten in de comments!