3 manieren om wittere tanden te krijgen

Een prachtige glimlach is er -volgens velen- eentje met mooie witte, rechte tanden. Wie dat niet heeft, kan ze kopen. Wittere tanden kan namelijk iedereen krijgen. Daarvoor moet je voor jezelf bepalen hoe ver je wil gaan en welke behoeften je hebt. In elk geval geven we je hier 3 tips om wittere tanden te krijgen.

Tanden bleken

De kleur van je tanden en kiezen wordt niet alleen bepaald door het poetsen van je tanden. De dikte en de kleur van het dentine is bepalend hoe geel je tanden zijn. Dentine is de binnenste laag onder je tandglazuur. Hoe dikker de dentine, hoe geler de kleur. Je hoektanden zijn altijd wat dikker en daardoor vaker ook wat geler (bron). Daarnaast kunnen ook andere zaken meespelen in de kleur van je tanden, zoals je leefomstandigheid, medicijnen, ongelukken of ontwikkelingsstoornissen.

1. Tandarts

Een gemakkelijke manier om van gele tanden af te komen, is door je tanden te laten bleken. Dit kan je zowel thuis doen als bij de tandarts. Je kunt je tanden van binnen of van buiten bleken. Dode tanden worden vaak van binnen gebleekt, door de tand open te maken en er een papje met bleekmiddel in aan te brengen. Levende tanden worden van buiten gebleekt. De tandarts brengt dan hoge concentraties peroxide aan op je tand en bleekt het doormiddel van een bleeklamp of laser. Houd er rekening mee dat de resultaten niet blijven zijn. Elke 2 jaar zul je opnieuw moeten bleken. De kosten variëren tussen de 150 tot 500 euro per behandeling.

2. Zelf je tanden bleken

Heb je een iets kleiner budget? Dan kun je ook een Do It Yourself kit aanschaffen. Voor zo'n kit betaal je tussen de 40 tot 150 euro. Het resultaat zal dan iets minder zijn dan bij de tandarts, omdat er in deze kits minder waterstofperoxide zit.

3. Homemade recipe

Als laatste kun je ook aan de slag met natuurlijke ingrediënten om je tanden te bleken. Op YouTube vond ik veel filmpjes van vrouwen die hun tanden bleken met een mengsel van baking soda en verse citroensap.

Wittere tanden door facings

Facings worden de laatste jaren steeds populairder. Een facing is een corrigerend dun laagje vulmateriaal dat de kleur heeft van je tand. Het lijkt eigenlijk op een soort masker, maar dan speciaal voor je tanden. De facings worden op maat gemaakt en per tand heb je dus een andere facing. Je kunt kiezen uit twee verschillende soorten: een facing van composiet of een facing van porselein. Dit zijn de grootste verschillen tussen de twee:
  • Een facing van composiet: dit is de meest goedkope manier. Gebruik je composiet, dan hoeft de tandarts maar een klein beetje van je tand af te slijpen. Het vraagt dus een minder grote ingreep op de tand, echter blijft de facing minder lang mooi. Zo kun je last krijgen van verkleuringen. De levensduur van een facing van composiet is ongeveer 5 tot maximaal 10 jaar.
  • Een facing van porselein: dit is een duurdere optie. Daar tegenover staan wel wat voordelen. Zo is de facing van porselein minder gevoelig voor verkleuringen of aanslag op de facing. Daarnaast hebben dergelijke facings een levensduur van meer dan 10 jaar. Een nadeel is wel dat er veel meer van je eigen tanden geslepen moet worden.
Facings zijn een van de duurste opties om de perfecte lach te krijgen. Je betaalt namelijk per facing tussen de 80 en 900 eu (bron). Reken maar uit hoe hoog de kosten zijn als je een groot deel van je gebit zou willen doen.

Snap on facings

Snap on facings zijn eigenlijk een goedkoper alternatief voor de dure facings. Er wordt een (verbeterde) reconstructie gemaakt van je gebit en deze kun je dan in zijn geheel over je tanden plaatsen. In Amerika zijn er ook kant en klare snap on veneers te koop die op bijna ieder gebit passen. Bekijk onderstaande video: Wittere tanden zijn binnen handbereik en voor elk budget beschikbaar. Waar je ook voor kiest, een gezond gebit begin bij een goede verzorging. Poets je tanden daarom tweemaal per dag en bezoek ook regelmatig je tandarts. Succes als je ermee aan de slag gaat!