5 dingen die je moet weten voordat je je haar gaat vlechten

Voor velen van ons is het misschien vanzelfsprekend; vlechten. Met nep haar. We hebben het immers al zo vaak gedaan. Maar het kan altijd beter! Want ook al kunnen nepvlechten een beschermende haarstijl zijn, ze kunnen ook schade aanrichten als je het niet goed verzorgd. Lees eerst deze 5 tips voordat je aan vlechten begint.

1. De conditie van je haar en hoofdhuid moet op peil zijn

Heb je last van droog en broos haar? Of jeukt je hoofdhuid en heb je veel haarroos. Dan is het niet zo slim om het haar te gaan vlechten met nephaar. Zorg er eerst voor dat je deze problemen hebt verholpen. Lees bijvoorbeeld dit artikel over het tegengaan van een jeukende hoofdhuid. Nephaar is best zwaar (vooral dikke box braids kunnen echt wat gewicht met zich meebrengen) en dit geeft veel spanning op je haar en hoofdhuid. Bereid je haar voor door tenminste twee weken van te voren een proteïne en moisture behandeling te doen. Proteïne zorgt ervoor dat je haar sterker wordt. Moisture zorgt voor hydratatie en zachtheid.

2. Teveel nephaar aan een kleine hoeveelheid haar, kan leiden tot breken

Toegegeven: een hele dikke bos vlechten kan gewoon heel mooi zijn. Maar is tegelijkertijd ook best schadelijk voor je haar. Vooral als je de scheidingen heel dun maakt en daar dan een heel dik pluk haar aan vlecht. Als je wat dikkere vlechten wil, zorg er dan voor dat je wat meer van je eigen haar gebruikt. Zo voorkom je dat een kleine hoeveelheid haar heel veel nephaar moet dragen.

3. Als je denkt dat je genoeg pakken haar hebt gekocht, koop dan nog een pak extra

Niets zo vervelend als 5 uren met je haar bezig zijn om er dan achter te komen dat je net te weinig haar hebt gekocht. Been there, done that. Helaas. Daarom koop ik tegenwoordig altijd veel te veel haar. Dan weet ik zeker dat ik niet zonder kom te zitten wanneer ik mijn haar ga vlechten. Het haar dat overblijft, kan ik heus wel weer een andere keer gebruiken.

4. Ja, je eigen haar heeft nog steeds verzorging nodig

Ik betrap mezelf er ook vaak op dat als ik nepvlechten heb, ik iets luier wordt in mijn eigen haarverzorging. Het is ook zo makkelijk, want je haar zit direct goed. Maar toch moet je van tevoren even bedenken hoe je je haar gaat verzorgen. Het is handig om een flesje met tuit te hebben. Hierin kan je dan een oliemix doen en op de hoofdhuid aanbrengen. Dit gaat veel sneller en makkelijker dan met de hand.

5. Hoe langer je de vlechten in laat, hoe meer haar je verliest

Misschien heb je het wel vaker gehoord; nepvlechten langer dan 6 weken inhouden is een no-go. Hoe langer je het in je haar laat, hoe moeilijker het los te maken is. Alle knopen en klitten zorgen ervoor dat je haar makkelijker breekt. Om zo min mogelijk haar te verliezen als je de nepvlechen verwijdert, kun je van tevoren je haar wat zachter maken door een leave-in conditioner in te spuiten. Is de vlecht los? Kam je eigen haar dan direct uit. Wacht niet totdat je alle vlechten los hebt gemaakt. Onthoud wel dat je sowieso meer haar verliest dan normaal. Je hebt immers weken je haar niet kunnen kammen.