5 oorzaken van een jeukende hoofdhuid

jeukende_hoofdhuid Is een jeukende hoofdhuid wel in alle gevallen een probleem? Het antwoord is: Ja, altijd. Als je hoofdhuid jeukt, is dat een teken dat er iets niet goed zit. Gelukkig kan je er in de meeste gevallen wat tegen doen. Maar laten we ook even naar de oorzaken kijken van een jeukende hoofdhuid:

Haarroos

Waarschijnlijk is één van de meest voorkomende oorzaken van een jeukende hoofdhuid haarroos. Als je last hebt van haarroos is er een lichte ontsteking op je hoofd, waardoor het gaat schilferen en jeuken. Haarroos is een vorm van eczeem dat veroorzaakt wordt door het gistinfectie. Om haarroos te behandelen kun je speciale shampoos gebruiken, maar je kunt ook gebruik maken van verschillende natuurlijke middelen om van je haarroos af te komen. Appelazijn, Aloe Vera, tea tree olie en Rozemarijn zijn ingrediënten die kunnen helpen bij het verminderen van haarroos.

Weaves en vlechten

De jeuk die je krijgt als je je haar weaved of vlecht (met nephaar), wordt vooral veroorzaakt door veel te strak getrokken haar. Maar ook als je bijvoorbeeld je haar wast met nephaar/weave en je het niet goed laat opdrogen, kan je last van jeuk krijgen. Als laatste kan een teveel aan producten onder de weave ervoor zorgen dat je hoofdhuid gaat jeuken. Eigenlijk is het heel simpel te voorkomen: vlecht het haar niet te strak, geef je haar een goede behandeling vóórdat je het gaat weaven of vlechten. Je kunt tussendoor heus wel een olie of leave-in conditioner aanbrengen, maar gebruik nooit teveel. En als je heel erg veel last hebt, slaap dan niet met een hoofddoek. Geef je hoofdhuid de ruimte om te ademenen en het jeuken zal minderen.

Luizen

Vroeger kreeg ik vaak te horen dat ik (met mijn kroeze haar) geen luizen kon krijgen in mijn haar. Er heerste de perceptie dat luizen niet in sterk gekruld haar konden leven. Maar de waarheid is dat luizen in elk haartype voorkomen. Vooral bij kinderen in de leeftijd 4 t/m 12 jaar. Maar ook in weaves (human hair) kunnen nog luizen voorkomen. Nu er veel vrouwen natural gaan en minder vettige producten gebruiken, is ook deze groep steeds vatbaarder voor luizen. Luizen zijn moeilijk te onderscheiden van haarroos. Je kunt ze ook niet makkelijk uit je haar wassen. Wel kun je speciale luizenkammen en shampoos kopen om de luizen te verwijderen. Wat ook helpt is het insmeren van je haar met vettige, dikke creams en conditioners. Hitte kan de luizen ook doden. Gebruik een stijltang of een föhn om van luizen af te komen.

Droge hoofdhuid

Een gezonde hoofdhuid is de basis voor een gezonde haargroei. Ook je hoofdhuid moet je zo nu en dan een goede behandeling geven. Een droge hoofdhuid zorgt niet alleen voor heel veel jeuk, ook je haar gaat er minder goed door groeien. Er zijn verschillende producten op de markt die speciaal geformuleerd zijn om je hoofdhuid te hydrateren. Een heerlijke olie voor je hoofdhuid is Jamaican Black Castor Olie. Deze olie zorgt er ook voor dat je haar dikker wordt en beter gaat groeien.

Vies haar

Een beetje logisch, maar ik moet het toch noemen: vies haar (= haar dat lang niet gewassen is), zorgt voor jeuk. Als je je haar een tijdje niet wast, maar wel veel producten gebruikt, krijg je een opstapeling van heel veel producten in je haar en op je hoofdhuid. Dode huidcellen stapelen zich op en jeuk is het gevolg. Was je haar daarom regelmatig. Minimaal 1 keer per week is aan te raden, maar als je niet veel haarproducten gebruikt en geen last hebt van jeuk, kan het voor jou zo zijn dat minder wassen ook prima werkt. Het verschilt per persoon. Ik ben benieuwd wat jullie doen om een jeukende hoofdhuid te voorkomen. Laat jouw tips achter in de comments.