Kroeshaar verzorgen van je kind: 5 x gouden tips

Kroeshaar verzorgen

Het kroeshaar verzorgen van je zoon of dochter is makkelijker dan je misschien denkt. Kroeshaar heeft een sterk krulpatroon en heeft voldoende moisture nodig om gezond te blijven. Dit zijn dé gouden 'kroeshaar verzorgen'- tips die je moét weten!

 

1. Kroeshaar moet vochtig zijn wanneer je het uitkamt

Het uitkammen van kroeshaar kun je het beste doen wanneer het haar vochtig is. Kroeshaar dat 'droog' wordt gekamd, zal eerder breken. Daarnaast kan het haren kammen voor je kindje ook erg pijnlijk zijn. Voor zowel je kindje als voor jou is dit geen prettige ervaring. Houd dus een spuitflesje bij de hand, verdeel het haar in verschillende secties en bevochtig iedere sectie voordat je begint met uitkammen.

Vind je alleen water niet voldoende? Dan kun je na het bevochtigen met water, het haar van je kindje ook lekker insmeren met een goede moisturizer, leave- in conditioner of co-wash.

2. Gebruik de juiste kam om kroeshaar mee te ontklitten

Kroes (en krullend haar) kam je het beste uit met een kam waarvan de tanden wijd uit elkaar staan. Een kam gebruiken waarvan de tanden dicht bij elkaar staan, kan zorgen voor haarbreuk. Daarnaast kan het een pijnlijke ervaring zijn voor je kind. De ontklitters die we je aanraden om in huis te nemen:

 • Tangle Teezer

  Dit is een hele bekende borstel bij iedereen met krullend haar. Je kindje zal er super blij mee zijn. Jaren geleden, toen de originele versie van deze borstel uit kwam, bleek het erg goed te werken voor vrouwen met kroes- en krullend haar. Inmiddels heeft het bedrijf nieuwe varianten van de borstels ontwikkeld, zoals de 'Tick & Curly" Tangle Teezer. Deze borstel heeft wat langere tanden dan de originele en is daardoor beter te gebruiken voor wanneer je dik en krullend haar hebt. En het mooie van deze borstel is tevens dat het de krul definieert.

  Tangle Teezer heeft daarnaast ook speciale kinderborstels met leuke opdrukken erop zoals deze:

 

  • Denman Brush
   Vraag iemand met kroeshaar welke borstel je in huis moet hebben en de kans is groot dat de Denman Brush wordt genoemd. Het zijn in principe hele simpele borstels met nylon pinnetjes die zorgen voor pijnloos ontklitten en de krul van het haar mooi definieert.

     

 • De kam met wijduitstaande tanden
  De must have om in huis te hebben is een kam met wijduitstaande tanden. Deze vind je in elke drogist of afro shop. Kies er eentje met lange tanden, vooral wanneer je kindje dik kroeshaar heeft zal dit goed van pas komen!

3. Gebruik protective hairstyles

De beste manier om het haar van je kind zo gezond mogelijk te houden is door het gebruiken van protective hairstyles. Protective hairstyles zijn kapsels waarbij je ervoor zorgt dat de haarpunten worden beschermd. Voor jonge meisjes is het aan te raden om het haar te vlechten of te twisten. Hiermee kan je prachtige kapsels maken. Wees creatief, gebruik leuke strikjes, haarbanden of kralen om het kapsel nog mooier te maken!

 

4. Kroeshaar verzorgen: moisturize en seal het haar van je dochter

Kroeshaar gezond houden? Keywoord: moisturize! Dit is het belangrijkste voor het kroeshaar van je dochter. Maar hoe zorg je ervoor dat het haar van je kindje voldoende moisture bevat? Het is eigenlijk heel simpel: moisturizen en sealen. Nadat je het haar van je dochter hebt gewassen (en eventueel uitgekamd), breng je de moisturizer aan van de wortel tot aan de haarpunten. Neem daar rustig de tijd voor, zodat alle haarstrengen moisturizer bevatten. Vervolgens zorg je er met een olie voor dat je het vocht 'sealt' (vastzet) in het haar.

 

5. Gebruik geen producten die het kroeshaar van je kindje doen uitdrogen

Zoals je nu dus weet is moisturizing de 'key' voor gezond kroeshaar. Het is daarom ook belangrijk om geen producten te gebruiken die het haar van je kindje doen uitdrogen. Je kunt daarom kiezen voor natuurlijke producten, zoals Shea boter als moisturizer en Jojoba olie als sealer. Gebruik je toch liever andere producten? Check dan voor de aanschaf de ingrediëntenlijst van het product. Vermijd producten met daarin Sodium Lauryl Sulphate(SLS) en Ammonium Lauryl sulphate(ALS) Ook zijn er verschillende alcoholen waarvan het ook verstandig is deze te vermijden.