5x haartype 4c feitjes

haartype4c Geen enkel haar is hetzelfde. Om toch een beetje onderscheid te kunnen maken tussen de vele texturen, kun je haar onderverdelen in 4 haartypes, waarvan haartype 3 en 4 de krultypes zijn. Elk haartype heeft zijn eigen kenmerken en zelfs binnen haartypes kun je weer onderscheid maken. Zo bestaat haartype 4 uit haartype 4a, 4b en 4c. Haartype 4c is de het meest kroeze haartype. Dit zijn 5 feitjes over dit haartype

1. Haartype 4c heeft weinig krul definitie

Dit haartype kan hele dunne of juist hele dikke haarstrengen hebben. De haartjes staan heel dicht op elkaar en zijn met elkaar verstrengeld. Ook al is er een krul, deze is vaak helemaal niet te zien. Wil je graag wat meer definitie in je haar, lees dan 'Kroeshaar? Zo worden je krullen zichtbaar!'.

2. Veel klitten

Doordat de haartjes zo in elkaar verstrengeld raken, heb je met haartype 4c veel meer last van klitten. Het kammen is een hele opgave. Zelfs nadat je het hebt uitgekamd kan het binnen no-time weer gaan klitten. Gebruik daarom producten die het kammen makkelijker maken, zoals een leave-in conditioner op waterbasis. En probeer bijvoorbeeld je haar met je vingers te kammen in plaats van met een kam. Dat doet veel minder pijn en je verliest er ook minder haar door.

3. Het haar kan tot wel 75% krimpen

Als je eraan trekt komt het tot je middel en laat je het los, dan heb je ineens haar op schouderlengte. Bij sommige vrouwen kan het haar wel tot 75% krimpen. De echte lengte kun je daarom bijna nooit zien bij haartype 4c. Er zijn wel trucjes om je haar te stretchen. Je kunt bijvoorbeeld twist-outs en braid-outs doen om de lengte beter uit te laten komen. En natuurlijk kun je het ook steil maken. Alleen is dat met haartype 4c wel risicovol. Hitte zorgt namelijk voor droog haar en droog haar leidt weer tot haarbreuk. Bescherm je haar daarom goed met een serum als je hitte gaat gebruiken.

4. Heel erg droog

Haartype 4c wordt heel snel, heel erg droog. De L.O.C methode is daarom een hele goede methode om droog haar tegen te gaan. L.O.C. staat voor Liquid, Oil en Cream. Het is een manier om je haar voor een langere periode te bevochtigen. Je gebruikt eerst een liquid, oftewel water (of een leave-in conditioner op waterbasis), daarna een oil, bijvoorbeeld Jamaican Black Castor Oil. En als laatste gebruik je een haarboter, zoals shea boter of cacao boter. Dit zorgt ervoor dat het water en de olie goed in je haar blijft zitten, zodat je minder snel last hebt van droog haar.

5. Haartype 4c neemt conditioners en oliën heel snel op

Je kunt met haartype 4c direct zien of een product goed werkt in je haar. Het neemt namelijk heel snel vocht op. Daarom ben je vast geneigd om ook heel veel te gebruiken. Als je nieuwe producten gaat uitproberen, check dan gelijk hoeveel je van het product in je haar moet doen, voordat het goed bevochtigd is. Hoe meer product je erin moet doen, hoe sneller het op gaat. En dat is natuurlijk niet gunstig voor je portemonnee. Daarnaast is het ook fijn als je gewoon wat sneller klaar bent.

Hoe kan dit je helpen in je haarverzorging?

Het is heel leuk om te weten binnen welk haartype jouw haar valt, maat dit is absoluut niet het allerbelangrijkste om te weten als je je haar goed wil verzorgen. Je haar textuur (dik, fijn of medium?), de porositeit van je haar (lage of hoge porositeit?) en de elasticiteit van je haar zijn eigenlijk nog veel belangrijker. Zo houdt fijn haar bijvoorbeeld veel minder krul vast dan dik haar. Haar met een lage porositeit is moeilijk te bevochtigen en haar dat niet elastisch is, zal sneller breken. Bekijk dus, behalve naar je haartype, ook naar de overige eigenschappen van je haar en probeer je daarop te focussen als je op zoek gaat naar haarverzorgings-technieken en producten. Good luck!
foto's: instagram