Een mooie flat twist out maken

De snelste manier om je haar te drogen na het wassen, is door het te föhnen. Behalve als middel om je haar mee droog te maken, kun je de föhn natuurlijk ook gebruiken om verschillende haarstijlen mee te creëren. Zo kun je je haar föhnen voordat je een stijltang gebruikt (zoals met een Steampod). Door de krullen eruit te föhnen, glijd de stijltang makkelijker door je haar. Een andere optie is om een flat twist out op uit geföhnd haar te doen. Het geeft een heel ander resultaat dan een 'normale' flat twist out op kroes/krullend haar. Ik ging ermee aan de slag!

Wahl Styling Series Super Dry Föhn

Voor het föhnen van mijn haar, maak ik gebruik van de Super Dry Föhn van Wahl (ontvangen van haarshop.nl). Dit is een professionele haardroger voor een super redelijke prijs. Bij de haardroger ontvang je twee blaasmonden: standaard en breed. Afhankelijk van de lengte van je haar, gebruik je de standaard of brede blaasmond.

fohnen
De belangrijkste eigenschappen van deze haardroger zijn:

  • Het wattage

Het wattage bepaalt hoe hard en hoe warm een föhn kan blazen. Er zijn haardrogers beschikbaar met een wattage van 1200 tot 2200W. Hoe hoger het wattage, hoe harder de föhn kan blazen en hoe hoger de temperatuur waarmee de föhn kan blazen(bron). Afhankelijk van de lengte van je haar, bepaal je welke haardroger het beste voor jou is. Als je dun haar hebt, kun je het beste voor een laag wattage kiezen. Heb je dik haar? Gebruik dan een hoog wattage.
Deze föhn heeft een wattage van 2000. Ideaal om mijn dikke haar mee te föhnen.

  • Toermalijn technologie

Deze haardroger bevat toermalijn technologie. Toermalijn is een edelsteen. Het wordt ook veel gebruikt in de alternatieve geneeskunde om het aura te reinigen en negatieve energie te verwijderen. Zodra toermalijn verhit wordt, produceert het negatieve ionen.

Hoe kunnen deze negatieve ionen ons haar helpen? Ons haar bevat van nature positieve ionen, een positieve elektrische lading. Hierdoor wordt ons haar statisch en gaan de haarschubben openstaan. Dit zorgt voor droog en pluizig haar.

Door toermalijn aan een haardroger toe te voegen, worden de positieve ionen opgeheven. De haarschubben gaan zich sluiten en het resultaat is een glad en glanzend effect met behoud van een natuurlijk vochtbalans in het haar (bron).

  • Cool shot

Een cool shot functie op je haardroger is een absolute must! Ten eerste zorgt de plotselinge temperatuurwisseling van warm naar koud ervoor dat je haarschubben zich sluiten (we schreven eerder al over hoe belangrijk het is om het wassen van je haar te eindigen met koud water).

Ten tweede: je kunt je hele haar föhnen met koude lucht. Ja, het duurt inderdaad wat langer. Maar als je je haar zo min mogelijk wil beschadigen, gebruik dan alleen koude lucht om je haar mee te drogen.

  • Overige eigenschappen

Andere belangrijke eigenschappen om te benoemen zijn: het lange snoer van 3 meter, de afneembare filter (zo kun je de föhn makkelijk reinigen, wat de houdbaarheid van het apparaat verlengt) en de ophang-lus (zie foto hieronder).

Mijn haar föhnen

Om kroes haar goed te kunnen föhnen, kun je gebruik maken van de bijgeleverde blaasmonden. Dan zul je of een ronde borstel moeten gebruiken, of gewoon je haar strak moeten houden en de haardroger er tegen aan laten blazen. Beide vind ik tijdrovend. Nóg handiger is het daarom om een extra mondstuk aan te schaffen: een afro opzetkam. Een handige kam die je op de haardroger plaatst.

De afro opzetkam is universeel en kun je dus ook op je eigen föhn plaatsen. Er zit een verklein ringetje bij, zodat het op elke haardroger past.

fohnen
De föhn heeft verschillende standen. Met de zwarte knop regel je de het blaasniveau (zacht tot krachtig). De stand van de rode knop bepaald het temperatuurniveau (koud tot heet). Als je de blauwe knop ingedrukt houdt, komt er koude lucht uit de haardroger.

Flat Twist Out

Hier is een foto van mijn haar net na het wassen (met Ghassoul klei). Er zit leave-in conditioner en heat protector in mijn haar.
föhnen
Ik heb mijn haar goed uitgekamd. Dit is belangrijk, omdat ik anders hard moest trekken aan mijn haar om met het afro opzetstuk door mijn haar te komen. Ik heb mijn haar op de warmste stand geföhnd. Ik eindigde met koude lucht.
föhnen
Het föhnen was binnen een kwartier gedaan! Het afro opzetstuk is echt ideaal!
Toen was het tijd voor de flat twist. Als je een flat twist voor het eerst doet, is het best wel lastig. Vooral als je gewend bent je haar in te vlechten met drie strengen. Check Youtube voor instructie filmpjes, als je het zelf ook onder de knie wilt krijgen. Anyway, dit is hoe ik het heb gedaan:
fohnen
Voor elke flat twist heb ik Cantu Twist & Lock Gel en shea boter aangebracht. Daarna ben ik lekker gaan slapen met mijn satijnen doek. De volgende ochtend was dit het resultaat:

fohnen
Bij een flat twist out krijg je meer volume in het haar dan bij een normale twist out. Doordat mijn haar eerst is geföhnd, zijn de krullen iets meer gestretcht. Ik vind dit echt een heerlijk kapsel! De krullen zijn duidelijk zichtbaar, maar het is niet te gepolijst. Een beetje wild afro kapsel.

Check www.haarshop.nl voor de föhn (of een andere die beter bij jouw haar past) en vergeet het afro opzetstuk niet!