Gezond relaxed haar. Is het mogelijk?

Het relaxen van je haar is niet goed en heel ongezond voor je haar. Maar het hebben van "gezond" relaxed haar hoeft geen droom te zijn. Het kan eigenlijk heel gemakkelijk. De vraag is echter: ben je bereid om je haar extra liefde, zorg en tijd te geven? Lees hier tips over het onderhouden van gezond relaxed haar!

Shampoo en conditioner voor relaxed haar

Schoon haar is belangrijk om relaxed haar gezond te houden. Misschien heb je wel aan de haar routine die hier wordt beschreven:
  • Elke week Probeer je haar elke week te wassen. Eén keer in de week is aan te raden, omdat het belangrijk is om je hoofdhuid schoon te houden. Aangezien het gebruik van shampoo je haar uitdroogt, is het aan te raden om na het wassen altijd gebruik te maken van een goede conditioner.
  • Om de twee weken Om de twee weken kun je een deep conditioner gebruiken. Verschillende merken bieden deep conditioners aan. Hierbij is het belangrijk dat je de conditioner voor 20 á 30 minuten laat inwerken terwijl je onder de droogkap zit. Een droogkap kun je voordeling online kopen. Spoel je haar daarna goed uit met lauw water.
  • Eén keer per maand Geef je haar één keer per maand een proteïne behandeling. Proteïne conditioners helpen het haar sterker te maken. Echter, teveel proteïne zorgt ervoor dat je haar heel hard gaat aanvoelen en uiteindelijk gaat breken. Na het gebruik van een proteïne conditioner is het aan te raden om een moisturizing conditioner te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om een week na het relaxen van je haar een proteïne behandeling te doen. Het is een beetje aftasten en kijken wat het beste werkt voor jouw haar.

Drogen van gezond relaxed haar

Na het wassen kun je je haar op drie verschillende manieren laten drogen: 1. Je haar loslaten en vanzelf laten drogen; 2. Je haar inrollen en een droogkap gebruiken; 3. Je haar droog föhnen. Je kunt het beste geen hittegebruiken op je haar en het aan de lucht laten drogen. Waarschijnlijk zal je haar dan minder stijl zijn dan je zou wensen. Een alternatief is om je haar in te rollen met rollers en dan onder een droogkap te zitten totdat het haar helemaal droog is. Of je kunt het, bij gebrek aan tijd, droog föhnen. Het föhnen van je haar moet je natuurlijk niet te vaak doen. Gebruik in elk geval altijd een leave in conditioner en een goede heat protector als je van plant bent je haar met warmte te drogen of te stijlen!

Relaxed haar onderhouden

Tenslotte nog wat algemene tips om je relaxed haar te onderhouden:
  • Bescherm je haarpuntjes met een goede vochtinbrengende crème. Een goede crème is Shea Butter. Het is een van de beste vochtinbrengers die er in de natuur bekend is.
  • Knip regelmatig je puntjes. Een goede manier om dit bij te houden is door elke keer wanneer je je haar gaat relaxen, je puntje te knippen. Wees niet bang, je haar wordt er niet veel korter van.
  • Het is raadzaam om je haar om de 6 tot 8 weken te relaxen. Afhankelijk van je haargoei en wat goed is voor jouw haar, zul je zelf moeten bepalen wanneer je weer en 'touch up' nodig hebt.
  • Kam je haar goed uit voordat je gaat slapen. Doe het in wrap of gebruik satijnen rollers voor leuke krullen de volgende ochtend. Vergeet je haar niet te binden met een satijnen doek of (voor wilde slapers), slaap op een satijnen kussen.
  • Drink voldoende water!
Veel succes!
Laatste update: 15 maart 2021