Het verschil tussen ongeraffineerde olie, koudgeperste en gewone olie

Als je aan de slag gaat met natuurlijke oliën voor je haar, kom je waarschijnlijk heel wat verschillende termen tegen waarvan je denkt: "wat moet ik daar nou weer mee?". Ongeraffineerde olijfolie bijvoorbeeld. Of koudgeperste kokosolie. Natuurlijke oliën zijn echt heel goed voor je lichaam, maar niet elke olie wordt op dezelfde manier geproduceerd. De termen 'koudgeperst', 'ongeraffineerde olie', 'geraffineerd' en 'biologisch' hebben allemaal te maken met de manier waarop de olie wordt geproduceerd. En echt waar: het maakt een verschil.

Koudgeperste oliën

Koudgeperst komt van het persen van pitten door druk en wrijving. Hierbij wordt er geen hitte gebruikt. Het is namelijk zo dat hoe meer warmte er bij de persing vrijkomt, hoe meer voedingsstoffen er in de olie verloren gaan. Dit betekent dat koudgeperste oliën hun subtiele smaak, kleur en voedingsstoffen bewaren. Handig voor als je het op de huid of in je haar gaat smeren!

Ongeraffineerde olie vs. geraffineerde olie

Ongeraffineerde oliën ontstaan als tijdens de persing minimale warmte is gebruikt en de olie niet is gebleekt of geurloos is gemaakt. Geraffineerde olie wordt wel gebleekt en geurloos gemaakt. Onder ongeraffineerde olie vallen ook de rauwe/pure en 'extra vergine' oliën. Dit geeft aan hoeveel keer de vrucht/pit is geperst om de olie eruit te krijgen en dat zij niet verfijnd zijn. Zo geeft extra vergine aan dat de olie gewonnen is uit de eerste en enige pers. Daarom heeft bijvoorbeeld extra vergine olijfolie zo'n mooie, geurige smaak. De meeste pure oliën zijn koudgeperst. Je kunt eigenlijk heel gemakkelijk testen of je olie geraffineerd of ongeraffineerd is door het te proeven! Heb je bijvoorbeeld kokosolie in huis, maar smaakt het nergens na? Dan heb je geraffineerde olie. Ongeraffineerde oliën smaken naar het fruit waaruit ze worden geperst.

Biologische oliën

Biologische oliën zijn oliën die gemaakt zijn van planten en geteeld door boeren of in gebieden die geen pesticiden of chemicaliën hoeven te gebruiken. De beste olie voor je haar en huid is altijd koudgeperst en ongeraffineerd. De olie die het meest bij de natuurlijke vorm blijft, heeft namelijk de beste voedingswaarde.