Jeuk door synthetisch haar: zo kom je er direct van af!

Het kan een hele goede reden zijn om geen beschermende haarstijlen met nephaar te dragen: jeuk door synthetisch haar. Behalve dat het heel vervelend is, kun je door het constant jeuken van je hoofdhuid, wondjes creëren. Daarnaast kun je gewoon niet lekker genieten van je box braids als je jeuk hebt. Gelukkig kun je hier wat aan doen!

Zo wordt synthetisch haar gemaakt

Maar eerst even wat informatie over synthetisch haar: synthetisch haar wordt gemaakt van vezels als acryl, vinylchloride, vinylideenchloride, modacryl, polyester en nylon. Meestal worden twee of meer van deze polymeren samen gebruikt om de haarstrengen te maken. Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn veel synthetische haarstukken hitte bestendigd. Je kunt gerust een stijltang en föhn gebruiken op synthetisch haar. Om dit mogelijk te kunnen maken, wordt het haar gecoat met Alkeline Lye. En dit is nou juist het chemische middel dat ervoor kan zorgen dat je hoofdhuid droog wordt en/of gaat jeuken. Het verwijderen hiervan is dus de oplossing.

Het recept

Om de Alkeline Lye te verwijderen heb je nodig:
  • Appelciderazijn of gewone azijn
  • een bak
  • warm water
Doe een beker azijn in de bak en vul de rest met warm water. Leg vervolgens het haar in de bak. Om te voorkomen dat het haar gaat klitten, verwijder je niet het elastiekje waar het haar aan vast zit (als je het uit de verpakking haalt). Laat het haar een uur in de bak weken. Verwijder het vieze water en spoel het haar met warm water totdat het water helder is. Laat het haar goed drogen. Mocht je niet voldoende tijd hebben, kun je ook prima een föhn gebruiken om het drogen te versnellen. Youtuber Naptural85 laat zien hoe simpel het is: Het neemt dus niet veel tijd in beslag en kan een lifesaver zijn voor veel vrouwen die last hebben van jeuk door synthetisch haar.
Photo by Dc Lovensky on Unsplash