Biotine: onmisbaar in de haarverzorging


Biotine (= vitamine B8) is een vitamine dat in kleine hoeveelheden in veel verschillende voedingsmiddelen zit (zoals eieren, melk, pinda's en noten). Het wordt onder andere gebruikt voor het voorkomen en behandelen van een tekort aan biotine in verband met zwangerschap, langdurige sondevoeding, ondervoeding en snel gewichtsverlies. Maar het wordt ook vaak gebruikt om broze nagels en haaruitval tegen te gaan.

Meestal zijn we zo druk bezig met het vinden van de juiste leave-in conditioner, shampoo of conditioner, dat we vergeten dat gezondheid van binnen uit ook een hele belangrijke rol speelt in de gezondheid van ons haar. Wat je eet en drinkt bepaalt niet alleen hoe je je voelt, maar ook hoe je eruit ziet. Gezond haar begint met een gezond dieet.

Hoe werkt biotine?

Biotine is nodig om energie uit eten vrij te maken en speelt een rol bij de vorming van vetzuren (bron). De meeste mensen hebben geen tekort aan deze vitamine. Een tekort aan Biotine kun je merken door haaruitval, broze nagels en rode schilferende uitslag rond de ogen, neus en mond.

Wat kun je verwachten?

Er zijn heel veel verschillende verhalen over het gebruik van biotine. Bij de één werkt het perfect en bij de ander iets minder. Ik ben eens online reviews gaan lezen en dit zijn de drie meest opvallende resultaten van het gebruik van Biotine:

  1. Dikker, sterker en meer haar én mooiere nagels

Bij de meeste vrouwen duurt het zeker 3 tot 4 weken voordat zij resultaat zien. Het haar valt minder uit, wordt dikker en voelt veel sterker aan dan voor het gebruik van biotine.

2. Alléén sterkere nagels

Dat is wel een domper. Vooral als je de pillen slikt om je haargroei een boost te geven. Maar aan de andere kant zijn mooie nagels ook fijn om te hebben. Een gezonde haargroei is van meer factoren afhankelijk.

3. Onzuiverheden op de huid

Ook dit ben ik meerdere malen tegengekomen. In de eerste week van het slikken van de biotine, is er een groep vrouwen die direct puistjes in het gezicht krijgt. Heel vervelend natuurlijk en voor de meeste vrouwen ook een reden om meteen te stoppen met de pillen. Een tip die veel gegeven wordt als dit je overkomt: drink voldoende water! Het schijnt de huid weer te zuiveren.

Krijg je ook extra haargroei op andere plekken?

Als je biotine slikt, doe je dit omdat je het haar op je hoofd langer willen laten groeien. Haargroei op andere plekken (bikinilijn, oksels en benen bijvoorbeeld) zijn meestal ongewenst.

Bevordert het slikken van Biotine ook de haargroei op andere lichaamsdelen? Online vond ik antwoord op deze vraag op de website van Vitaminstore, die Vitaminhealth Super Biotine verkoopt: "Super Biotine 5000 mcg levert een bouwstof van de haren. Het heeft niet echt een "invloed", aangezien ons lichaam zelf bepaalt wat er met de bouwstenen gedaan wordt. Biotine wordt door het hele lichaam heen getransporteerd en is betrokken bij de vorming van alle huidcellen, haren en nagels. Maar het is niet zo dat je opeens haargroei krijgt op plaatsen waar je het niet wil, evenmin als dat er opeens nagels beginnen te groeien op je buik. De haargroei op je armen en buik is genetisch bepaald en wordt beïnvloed door hormonen."

Biotine heeft hier geen invloed op. Het is dus een passieve bouwstof, geen haargroeimiddel in een medische zin. Zoals de omschrijving het stelt: "draagt bij aan een normale haargroei." Omdat de conditie van het hoofdhaar het meest opvallend is (denk aan bijvoorbeeld haaruitval), wordt biotine met name voor dat doeleinde gebruikt. Maar feitelijk is het een vitamine die in je hele lichaam gebruikt wordt voor talloze natuurlijke processen."

Wel of niet Biotine slikken?

Heb je enorm veel last van haaruitval? Kun je je vitaminen niet gemakkelijk via je dagelijkse voeding binnen krijgen? Of ben je gewoon nieuwsgierig of het werkt? Dan kun je het best proberen. Het schaadt niet. Het teveel aan vitamine plas je weer uit en het is altijd de moeite waard om te kijken of het helpt bij je haargroei.

Biotine kopen

Biotine is o.a. te koop via Bol.com