Waarom je soms beter voor een ontharingscrème moet kiezen

Er zijn verschillende manieren om van ongewenst haargroei af te komen. De methode die jij gebruikt om dit te doen is natuurlijk heel persoonlijk en afhankelijk van de plek die je wil behandelen en het geld dat je daaraan uit wil geven (een scheermesje is vele malen goedkoper dan een waxbeurt bij de salon). Alhoewel we het vaak over de voordelen van waxen hebben gehad, is er één andere methode die in sommige gevallen misschien ook wel een goede keuze is: ontharingscrème.

Hoe werkt ontharingscrème?

Ontharingscrème is een chemisch middeltje om van je ongewenste haren af te komen. Calciumthioglycolaat en natrium thioglycolaat zijn de meest gebruikte ingrediënten in de crèmes. Dit zijn ook de ingrediënten die de crèmes een vervelend geurtje geven (er zijn trouwens heel veel merken waar deze geur vervangen is of die met meer natuurlijke ingrediënten werken). Calciumthioglycolaat en/of natrium thioglycolaat zorgt ervoor dat de keratine in het haar wordt afgebroken en opgelost, zodat je de haartjes makkelijk kunt weggeven, net onder het huidoppervlak. Afhankelijk van je eigen haargroei, blijven de haartjes 3 tot 4 dagen weg. Je kunt deze crèmes eigenlijk voor elke lichaamsdeel gebruiken. Doe altijd van tevoren een test om te kijken hoe je huid op de crème reageert. Gebruik voor je gezicht ook speciale ontharingscrème voor het gezicht. Die zijn meestal wat milder en meer verzorgend.

Voordelen ontharingscrème

Alhoewel de keuze persoonlijk is, zijn er verschillende voordelen van ontharingscrème te benoemen ten opzichte van andere methodes zoals scheren en waxen.

Ontharingscrème werkt snel en pijnloos

Je smeert de crème precies op de plek waar je ongewenst haargroei hebt en laat het voor enkele minuten intrekken. Daarna veeg je de haartjes met een doekje weg. Super snel en absoluut pijnloos.

Voordelig

Natuurlijk zijn de kosten van het gebruik van ontharingscrème afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt, maar op zich is het best voordelig. Je vind crèmes van 5 tot 25 euro. En je kunt een potje meerdere malen gebruiken. Epileren met een pincet of touw zou goedkoper zijn, maar daar ben je dan weer veel meer tijd aan kwijt.

Lastige plekken, makkelijker te bereiken

Sommige vrouwen hebben hele 'diepe' oksels. Scheren of (zelf) waxen kan dan heel lastig zijn. Met ontharingscrème bereik je elk plekje op je lichaam met gemak.

Een zachte huid

Als je weleens je haartjes verwijderd met een scheermesje weet je dat het de huid ruw achterlaat. Met ontharingscrème heb je daar geen last van. Het laat je huid lekker zacht aanvoelen.

Dunnere haartjes

In tegenstelling tot bij scheren, groeien je haartjes na het gebruik van een ontharingscrème veel dunner terug. Dit voelt veel fijner aan. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan ontharingscrèmes. Een belangrijk nadeel is dat niet iedereen tegen de bestanddelen in de cremes kan. Vooral als je een gevoelige huid hebt, zul je voorzichtig moeten zijn met het gebruik van ontharingscrèmes. Ga dan op zoek naar cremes met meer natuurlijkere en mildere ingrediënten.
Photo by Stas Kulesh on Unsplash