Welke invloed heeft de pH waarde van haarproducten?

De pH waarde van haarproducten is van invloed op je haar. De pH-waarde vertelt ons iets over de zuurgraad van ons lichaam, maar ook van ons haar. Hoe vaak heb je niet op cosmetische producten zien staan dat het product pH-neutraal is? Maar wat betekent het eigenlijk? En wat betekent het gebruik van verschillende producten (shampoo's, conditioners, relaxers, etc) voor de pH waarde van je haar? Ontdek het hier!

Wat is een pH waarde?

De afkorting pH komt van het Latijnse "Potentia Hydrogenii"en verwijst naar het aantal waterstof ionen dat in een bepaalde stof gevonden wordt. De waarden wordt op een logaritmische schaal uitgedrukt die varieert van 0 tot 14. Een waarde dichtbij de 0 wordt een zure stof genoemd. Een waarde dicht bij de 14 wordt een alkalische of basische stof genoemd. Tenslotte benoemen we een pH waarde van 7 neutraal (water heeft een neutrale pH waarde). De logaritmische schaal van de pH waarde betekent dat elke heel nummer in de schaal een toename of afname bepaalt van de zuurgraad met een factor tien. Een pH waarde van 8 is tien keer meer alkalisch dan een pH waarde van 7. Een pH waarde van 9 is 100 keer meer alkalisch dan een pH waarde van 7, etc.

De pH waarde van ons haar

De pH waarde van onze huid en haar ligt tussen 4.5 en 5.5. Shampoos, conditioners en andere chemische haarproducten maken gebruik van zure en alkalische stoffen om veranderingen in het haar aan te brengen. Zo zullen zuren de haren verharden en verdichten, terwijl alkalische stoffen de haren laten uitzetten en de haarschacht verzachten.

De pH waarde van shampoos

Het begrijpen van de verschillende PH waarden, helpt je om een goede shampoo te vinden:
  • Een zure shampoo heeft een ph waarde tussen 0 en 6.9
  • Een alkalische shampoo heeft een ph waarde tussen 7.1 en 14
  • Hoe hoger de pH waarde (meer alkalisch), hoe sterker en hoe meer beschadiging de shampoo je haar aanbrengt. Een shampoo met een hoge pH waarde maakt het haar droog en breekbaar.
  • De beste pH waarde van een shampoo voo rhet haar is tussen 5 en 6.

Hoe meet je de pH waarde van haarproducten?

De pH waarden van haarproducten staan vaak niet op de verpakking beschreven. Met een pH strip kun je gemakkelijk de waarden van je producten testen. Je stopt de test in bijvoorbeeld je shampoo en deze verkleurd. Vergelijk de kleur met de strip op het kleurenpalet en je weet direct welke pH waarde je shampoo heeft! Maar let op want:
  1. Alleen stoffen die kunnen ontbinden of uit water bestaan kunnen een pH waarde geven;
  2. Je kunt je conditioner niet zonder te verdunnen op de strip plaatsen. Het is geen echte vloeistof. Los het dus met (zo weinig mogelijk) water op om de pH waarde te kunnen bepalen.
  3. Raak het product dat je wil testen niet met je handen aan! Gebruik liever een schone lepel
Wil je meer weten over welke producten je het beste kunt gebruiken om een goede pH waarde van je haar te behouden? Bekijk de volgende video op YouTube van Kimmaytube! (zeer informatief!)