10x simpele kroeshaar tips!

Heb jij het soms helemaal gehad met je kroeshaar of krullend haar? Vind je kroeshaar moeilijk te behandelen en weet je je helemaal geen raad meer? Wij helpen je natuurlijk graag. Want met de juiste kennis, behandelmethodes én producten wordt het verzorgen van je haar weer een feestje. Met deze 10 simpele kroeshaar tips kom je er wel:

1. Moisturize je krullen voordat je het uitkamt
Het haar droog uitkammen kan zorgen voor pijnlijke taferelen en veel haaruitval. Maar het kan allemaal veel simpeler en echt pijnloos. Kroeshaar en krullend haar moet je namelijk kammen wanneer het voldoende gehydrateerd is. Het juiste moment om dat te doen is vlak na een wasbeurt. Is het haar al droog? Gebruik dan een waterspray om het haar mee te bevochtigen of gebruik een leave-in conditioner. Vergeet daarbij ook niet dat een kam met wijduitstaande tanden het uitkammen makkelijker maakt. Ook de Tangle Teezer is uitermate geschikt om kroes en krullend haar mee uit te kammen. Begin bij de punten en werk naar de wortel toe. 

2. Onthoud de moisture & seal techniek
Kroeshaar is van nature droog. Het verzorgen van kroeshaar draait daarom altijd om het moisturizen van het haar en het behouden van hydratatie door het te sealen met een haarolie of haarboter. Zorg er daarom voor dat je goede moisturizers, haaroliën en haarboters in huis hebt. 

3. Draag het haar zo nu en dan in een beschermende haarstijl
Beschermende haarstijlen zijn alle haarstijlen die het haar beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het biedt het eigen haar wat ‘rust’. Voorbeelden van beschermende haarstijlen zijn weaves, nepvlechten, knotten en het dragen van hoofddoeken. 

4. Geef de haarpunten extra aandacht
Een veel voorkomend probleem bij kroeshaar zijn de droge haarpunten. Gezonde haarpunten resulteren minder snel in gespleten punten en zorgen ervoor dat de haarlengte behouden blijft. Tijdens het moisturizen en sealen is het daarom belangrijk om extra te focussen op de puntjes van het haar. 

5. Slaap altijd met een satijnen hoofddoek of op een satijnen kussensloop
Het is misschien niet echt sexy, maar het is zeker wel goed voor het haar: slapen met een hoofddoek, het liefst een satijnen hoofddoek. Er zijn twee belangrijke redenen waarom slapen met een hoofddoek een must is. De eerste is dat de meeste mensen op een katoenen kussensloop slapen. Katoen zuigt al het vocht uit het haar. Het resultaat is droger haar en droog haar breekt sneller. De tweede reden is het schuren van het haar tegen de kussen en/of het matras. Iedereen draait en beweegt in zijn slaap. Ook met het hoofd. Hierdoor schuurt het haar tegen de kussen en kan het gaan breken. Een satijnen hoofddoek is dus het beste. Vind je het niet fijn ommet een satijnen hoofddoek te slapen? Ga dan op zoek naar een satijnen kussensloop!

6. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken
Natuurlijke producten worden steeds populairder. Logisch ook, want deze producten bewijzen telkens maar weer de voordelen voor kroes en krullend haar. Producten met natuurlijke ingrediënten zoals sheaboter, kokosolie en aloe vera zijn populair. Sheaboter is een uitstekende moisturizer voor kroes en krullend haar. Het trekt snel in en maakt het haar zacht. Kokosolie is iets lichter dan sheaboter. Het voorkomt dat het haar uitdroogt, helpt de natuurlijke haarelasticiteit te behouden en voorkomt haarbreuk. En aloe vera wordt vaak gebruikt om de haargroei te stimuleren. Het zorgt voor een balans in de pH-waarde van je haar en houdt vocht vast. 

7. Maak je haar goed schoon
Producten die in het haar gesmeerd worden, kunnen op den duur zorgen voor ‘build up’. De producten blijven in het haar zitten, plakkend aan de haarstrengen. Je merkt het vast ook wel, dat je haar na een tijdje slap gaat hangen en niet meer mooi zit. Was je haar daarom wekelijks of om de twee weken. 

8. Deep condition het haar minstens één keer per twee weken
Bij normaal gebruik van een conditioner, ontstaat er een ‘beschermlaagje’ om het haar. Een deep conditioning versterkt en bevochtigt het haar. Dit is ideaal voor kroeshaar. Extra droog haar kan zelfs wekelijks een deep conditioner gebruiken. Een deep conditioner laat je altijd wat extra minuten in het haar zitten, voordat je het uitwast. Je kunt er ook voor kiezen om met de conditioner in het haar onder de droogkap te gaan zitten. Door de warmte worden je haarschubben geopend en kan de conditioner het haar binnendringen. Zorg ervoor dat je je haar vervolgens mij lauw/koud water uitwast om de haarschubben te sluiten. Werk je volgens de Curly Girl Methode? Dan hoef je – afhankelijk van je haartype- niet alle conditioner uit het haar te wassen. 

9. Gebruik zo min mogelijk producten die je haar kunnen uitdrogen
Producten met Sodium Lauryl Sulphate(SLS) en Ammonium Lauryl sulphate(ALS) kunnen het beste vermeden worden. Heb je wel producten gebruikt met deze ingrediënten? Gebruik dan een goede cleansing shampoo. Een dergelijke shampoo zorgt ervoor dat alle producten uit het haar worden verwijderd. Je start met schoon haar en een schone hoofdhuid. 

10. Probeer hitte-vrije manieren te verzinnen voor kapsels 
Het is zo gemakkelijk om naar de tang en de föhn te grijpen om bijvoorbeeld mooiere krullen of steiler haar mee te maken. Gelukkig is er niet altijd een hittebron nodig om dit soort kapsels te creëren. Wil je graag een blow-out look? Dat kan ook door het haar te stretchen met vlechten. Prachtige krullen kunnen ook worden gerealiseerd met een twist-out, braid-out of met bantu knots.