Welke krultype heb jij?

Weet jij welke krultype jij hebt? Zodra je je krultype kent, kun je makkelijker productkeuzes maken én weet je welke behandeltechnieken wel of niet zullen gaan werken bij de verzorging van je haar. 

Een populaire methode om haar te classificeren is bedacht door de haarstylist van The Oprah Winfrey Show. Zijn naam is Andre Walker. Hij beschreef in zijn boek ‘Andre Talks Hair’ een classificatie systeem dat gerangschikt werd van type 1 tot type 4. Hieronder volgt een uitleg van de verschillende krultypes. Lees het en ontdek welke krultype het meest matcht met jouw krullen! 

Haartype 1: Stijlhaar
Stijlhaar is het meest veerkrachtige haartype. Het beschadigd niet snel, maar het is zeer moeilijk om er krullen in te krijgen. Omdat de vetafscheiding gemakkelijk van hoofdhuid tot in de puntjes van het haar kan komen, zonder de interventie van krullen, is het de meest vette haarstructuur van alle types.

Haartype 2: Golvend haar
Dit type is niet compleet steil of krullend. Het zit er precies tussen in. Het is niet te droog of te vet. Door naar je krulpatroon te kijken, kun je bepalen of je haartype 2 hebt. Golvend haar wordt ingedeeld in drie types:

2A Fijn en dun
Het haar heeft weinig volume en kruldefinitie. Producten kunnen het haar heel gemakkelijk verzwaren, waardoor de krul verloren gaat. Je kunt het beste lichtgewicht producten gebruiken, zoals mousses.

2B Middelgrote krullen
Je herkent dit haartype aan meer gedefinieerde krullen met een S-patroon. Alhoewel het haar krult, is het vanaf de punten tot ongeveer het midden voornamelijk stijl.

2C Dik en ruw
Beginnen je krullen al iets meer vanaf de hoofdhuid? En zijn ze meer gedefinieerd? Dan heb je waarschijnlijk dit type haar. Type 2C heeft een dikker textuur en is iets vatbaarder voor pluis.

Haartype 3: Krullend haar
Als je een haartype 3 nat maakt, wordt het heel erg steil. Wanneer het haar is opgedroogd, komen de krullen weer terug. Het is, in zijn natuurlijke staat, makkelijk te behandelen. Je kunt het makkelijk met een föhn stijl maken.

Haartype 3 is glazend met “spingerige” krullen en zeer elastisch. Je kunt deze haartype onderverdelen in 3 types:

3A Grote, glanzende krullen
Als je dit haartype hebt, zijn je krullen los en groot. Hoe korter je haar, des te minder krullen het heeft (en des te steiler het is). Met langer haar, worden de krullen beter zichtbaar.

3B Veerkrachtige krullen
Heb je veerkrachtige krullen, vergelijkbaar met een kurkentrekker? Dan heb je haartype 3b. Deze krullen hebben veel volume. Je haar kan dan ook beste dik zijn.

3C Sterk gekruld
Dit krultype haar wordt niet in het boek van Andre Walker genoemd, maar zou volgens vele wel genoemd moeten worden. Deze krullen worden omschreven als strak. De krullen zijn kroezig of zeer strak gekruld. Krultype 3c kan heel erg droog worden. Toch moet je er niet teveel olien en haarboters in doen, omdat dat het haar verzwaard. 

TIP: Het kan zijn dat jouw haar een combinatie van de verschillende haartypes(3) is. Krullend haar bestaat meestal uit een combinatie van verschillende texturen.*

Haartype 4: Kroeshaar
Volgens Andre Walker is je haar kroezig of zeer sterk gekruld, als het in haartype 4 valt. Over het algemeen is dit krultype zeer breekbaar (het heeft namelijk veel vocht nodig). Het haar lijkt ruw, maar is eigenlijk heel fijn. De haren zijn in grote bundels dicht bij elkaar ‘ingepakt’. Krultype 4 zal als het gezond is, lekker zacht aanvoelen.

Ook is dit haartype onder te verdelen in types:
4A Dik, krullend haar 
Je hebt het type 4A als je haar dikke, verende krullen heeft. Het heeft de vorm van een haaknaald. Wanneer je de krul uitrekt, heeft het een zichtbare S-patroon.

4B Z-patroon
Haartype 4b is minder krullerig. Het haar buigt zich in scherpe hoeken. We noemen het een Z-patroon. De krullen zijn minder gedefinieerd.

4C  Krimpende krullen
4C haar is vergelijkbaar met type 4B. Alleen heb je minder kruldefinitie. Ook zal je meer krimp ervaren met dit type.

Aan de hand van de omschrijvingen kun je bepalen wat het beste bij jouw haar past. Geen enkel haarstructuur is hetzelfde. Misschien heb je een combinatie van verschillend types. Het is in elk geval fijn om een richtlijn te hebben, zodat je je haarverzorging en styling hierop kan aanpassen.

Houd er ook rekening mee dat de juiste productkeuze en behandel technieken niet alleen te maken hebben met je krultype. Ook de haarporositeit, dikte en lengte van je haar en eventuele beschadigingen bepalen hoe je voor je haar moet zorgen. Natuurlijk lees je hier alles over op Mooksa.com!