4 weetjes over keratine behandelingen

Vijf jaar geleden was er ineens de 'Brazilian Keratine Behandeling' hype. Gezond, steil, zacht en glad haar met keratine. Veel beter dan een relaxer. Dachten we. Nu de hype een beetje over is en er vele varianten op de markt zijn, kunnen we een aantal conclusies trekken:

1. Keratine maakt je haar niet steil

De naam 'keratine behandeling' doet geloven dat het de keratine is die het haar steil maakt, maar dat is absoluut niet waar. Keratine is op zichzelf een hele goede proteïne dat beschadigd haar kan herstellen, versterken en zacht kan maken. In de meeste keratine behandelingen zit dan ook keratine, maar niet om het haar steil te maken. De keratine zorgt ervoor dat de schade die het steilen met zich meebrengt, vermindert wordt. Om het haar steil te krijgen, heb je toch echt iets sterkers nodig.

2. Er zit vaak formaldehyde in keratine behandelingen

Yep. In een keratine behandeling zit vaak methyleen glycol. Dit is het zusje van formaldehyde en wanneer het verwarmd wordt door de stijltang, komt er formaldehyde vrij. Daarom zie je vaak dat hairstylisten een mondkapje dragen als ze de behandeling doen. Als je voor een keratine behandeling gaat bij een kapper, vraag dan of er formaldehyde in de producten zitten. Mocht dit niet zo zijn, vraag dan welk ingrediënt ervoor zorgt dat je haar steil maakt.

3. Maar er zijn ook formaldehyde-vrije keratine behandelingen

En in deze producten is formaldehyde vervangen voor een iets milder ingrediënt: Glycolzuur (EN:glyoxylic acid). Glycolzuur wordt al jaren in huidverzorging gebruikt. Het is een populaire anti-aging ingrediënt. Sinds kort wordt het ook gebruikt in de haarverzorging en ook in keratine behandelingen. Uit onderzoek blijkt dat glycolzuur de volgende voordelen heeft voor het haar:
  • het versterkt het haar
  • het hydrateert het haar
  • voorkomt haarbreuk in gezond en beschadigd haar
Door glycolzuur aan haarverzorgingproducten toe te voegen, wordt het haar gladder waardoor het minder snel gaat klitten, makkelijker te behandelen is en minder snel breekt. Glycolzuur zal je haar niet super steil maken. Het resultaat zal dan ook maar zo'n 6 tot 8 weken zichtbaar blijven.

4. Sulfaten, zout water en chloor gaan niet samen met een keratine behandelingen

Om langer te kunnen genieten van je keratine behandeling, kun je een aantal dingen niet doen. Wassen met een sulfaten shampoo bijvoorbeeld. Een mildere shampoo voorkomt dat je de behandeling eruit wast. Ook mag je je haar pas 3 dagen na de behandeling wassen. De zee induiken of zwemmen in een zwembad met chloor wordt ook afgeraden. Mocht je er toch niet onderuit komen om te zwemmen, maak dan - voordat je het water in duikt - je haar goed nat en doe er een conditioner in. Zo hebben zoutwater en chloor geen ruimte meer om je haar binnen te dringen

Dus...

Laat je goed informeren over de keratine behandeling die je kapper aanbiedt. Het is voornamelijk goed om te weten of de keratine behandeling formaldehyde vrij is. Daarnaast moet je je haar ook na de keratine behandeling goed blijven verzorgen. Heb jij ervaringen met keratine behandelingen? Laat ons weten hoe je het ervaren hebt! bron: keratinquestions.com