7 dingen die je NIET moet doen met haartype 4c

Haartype 4c is prachtig. Het is vergelijkbaar met type 4b, alleen heeft het iets minder kruldefinitie en zul je iets meer krimp ervaren. Het is een heel veelzijdig haartype. Wil je het beste halen uit dit haartype? Dan zit dit de absolute no go's:

1. Droog haar kammen

Een absolute no go is het kammen van je haar terwijl je haar heel droog is. Je hebt het vast al eens een keer geprobeerd. Het geluid dat je kam maakt en de moeite die je moet doen om er doorheen te komen, zegt eigenlijk al genoeg. Haartype 4c houdt daar gewoon niet van. Kam je haar daarom liever op vochtig haar of breng eerst een goede leave-in conditioner aan. Nog beter is het om je haar helemaal niet te kammen, maar gebruik te maken van je vingers. Het is even wennen, maar eenmaal je de techniek onder de knie hebt, ervaar je dat je veel minder haar verliest.

2. Elastiekjes met metaal gebruiken

Eigenlijk zijn deze elastiekjes voor geen enkele haartype goed. Je eigen haar blijft eraan vast zitten en daarbij rekken deze elastiekjes niet eens heel ver. Het is beter om een elastiek zonder metaal stukje te gebruiken. Deze gaan ook minder snel stuk. Of gebruik scrunchies. Die zijn veel zachter voor je haar.

3. Zonder voorbereidingen je bed induiken

Soms ben ik best jaloers op vrouwen die gewoon onder de douche vandaan komen en direct hun bed in kunnen duiken. Als ik dat doe, weet ik van tevoren dat mijn haar de volgende ochtend niet goed zit. Als je haartype 4c hebt, moet je 'iets' doen om ervoor te zorgen dat je de volgende dag weinig zorgen hebt. Twist of vlecht je haar. Ook de pineapple methode is een goede en snelle manier om je haar te beschermen als je gaat slapen. De satijnen doek die je hiervoor gebruikt, is sowieso een must. Het zorgt ervoor dat je haar vocht behoudt en klitten voorkomen worden. Als je niet van doekjes op je hoofd houd, zorg er dan voor dat je in elk geval een satijnen kussensloop hebt.

4. Te lang wachten met het punten van je haar

Bijna elke vrouw wil lang haar. Het knippen van de haarpunten voelt als een tegenslag en lijkt de groei alleen maar te verminderen. Voor heel veel vrouwen kan het juist heel goed uitpakken. Vooral als je gespleten en beschadigde punten hebt, zorgt een knipbeurt weer voor gezond haar. Zangeres Sanguita vertelde in de MyBlackHair Chair dat zij last had van gespleten punten. Hairstylist Rodney knipte over een langere periode steeds haar puntjes. Haar haar is sindsdien alleen maar gezonder gegroeid.

5. Elke dag een strakke staart/knot in doen

Het is super makkelijk en snel gedaan: een staart of een knot. Vooral als je twist/braid out is mislukt, is het verleidelijk om alles maar in een staart te doen. Helaas kan dit leiden tot haarbreuk en uitval. Vooral als je veel gel gebruikt en alles strak naar achteren borstelt. Je mag heus wel een aantal dagen achter elkaar een strakke staart in doen, maar wissel dan ook je scheiding en de hoogte van je staart steeds af. Daarnaast kun je ook natuurlijke gels gebruiken, zoals lijnzaadgel en gel met JBCO.

6. Te veel haarproducten in je haar doen

Heel veel verschillende haarproducten in je haar doen om droog haar te voorkomen, is niet de oplossing. Op een gegeven moment neemt je haar het product niet meer op, wordt het veel te vettig en zit het niet meer mooi. Ook zorgt het vaak voor witte flokken in het haar. Tijd om je haar te gaan wassen dus! Voor iedereen is het aantal wasbeurten verschillend. Gebruik je dagelijks heel veel oliën en andere producten voor je haar, dan zul je het vaker moeten wassen dan wanneer je bijvoorbeeld om de dag een leave-in conditioner gebruikt.

7. Je haar, na het wassen, zonder haarproducten erin laten drogen

Dat is echt een ramp. Nadat je je haar hebt gewassen, moet je er iets in doen om klitten te voorkomen en je haar te hydrateren. Een simpele wash & go is niet voor haartype 4c weggelegd. Na het wassen, maak je je haar handdoek droog. Doe er daarna een leave-in conditioner in. Vervolg eventueel met een haarboter en olie (LCO methode). Wil je toch een wash & go? Bereid je dan goed voor. Hier kun je een filmpje bekijken van een perfecte wash & go op haartype 4c. Let op: het kost veel tijd!