Curly Girl Methode: wat is het? en hoe start je?

Curly Girl Methode wat is het

De Curly Girl Methode (ook wel CG methode genoemd) is één van de bekendste haarverzorgingsroutines voor krullend haar. Deze methode staat beschreven in het boek Curly Girl: The Handbook van Lorraine Massey. Zij is tevens de oprichter van Devachan salons en DevaCurl haarproducten. Bij deze methode vermijd je een aantal ingrediënten, producten en tools om gezond kroes of krullend haar te bereiken.

De vuistregels van de Curly Girl Methode zijn:

1. Gebruik geen shampoo met sulfaten. Het haar wordt er (nog) droger van.

Je hebt vast weleens van deze twee ingrediënten gehoord: Sodium Lauryl Sulphate(SLS) en Ammonium Lauryl Sulphate (ALS). Het zijn twee chemische ingrediënten die vaak in zepen en shampoos worden gebruikt. Het schuimt, bubbelt én zorgt ervoor dat oliën en vuil uit het haar worden verwijderd. Dat lijkt goed, ware het niet dat deze chemicaliën ook de natuurlijke oliën uit je haar spoelen. Het resultaat is dan droog en broos haar. Niet handig, want droog krullend haar kan leiden tot haarbeuk.

2. Gebruik na het wassen altijd een conditioner 

Na het wassen met een shampoo, gebruik je altijd een conditioner. Conditioners brengen het vocht weer in je haar en zorgen ervoor dat je haar zacht aanvoelt. Verdeel je haar in secties en breng voldoende conditioner aan. Vergeet je haarpunten niet! Als je gebruik maakt van de Curly Girl Method, kun je afhankelijk van je haartype de conditioner helemaal uitwassen of een deel in het haar laten:

 • Golvend haar (haartype 2): Spoel de conditioner grotendeels uit. Als er een klein beetje in blijft zitten, is dat niet erg.
 • Krullend haar (haartype 3): Afhankelijk van hoeveel hydratatie je nodig hebt, kun je ervoor kiezen om de conditioner niet uit te wassen of juist volledig uit te wassen.
 • Kroeshaar (haartype 4): Bind je hoofd met een warme doek om de conditioner goed in te laten trekken. Spoel de conditioner na 15 tot 20 minuten uit. Mocht je niet zoveel tijd hebben, dan kun je er ook voor kiezen om de conditioner grotendeels in het haar te laten.

3. Zorg voor voldoende hydratatie in het haar

Na het wassen, kun je het beste je haar zo vochtig mogelijk laten. Om druipend haar te voorkomen, gebruik je een hydrofiele doek of t-shirt om je haar wat te drogen. Deze stoffen zijn 'vriendelijk' voor je haar en zorgen ervoor dat niet alle vocht uit je haar gezogen wordt. 

Gebruik een goede leave-in conditioner, haarolie en/of haarboter. Er zijn een aantal ingrediënten die je moet vermijden als je de Curly Girl methode volgt. Let daar goed op bij de aanschaf van producten.

Als laatste gebruik je een gel om je krullen te definiëren. Let op dat je zo min mogelijk hitte gebruikt. Doe bijvoorbeeld de scrunching techniek en laat je haar drogen door de lucht. Heb je niet zoveel tijd; dan kun je een diffuser gebruiken (op de laagste stand).

De Do’s en Don’t van de Curly Girl Methode:

Wil je beginnen met de Curly Girl Methode? Zorg er dan voor dat je weet welke producten je moet vermijden. Dit zijn de producten die je moet vermijden:

 1. Shampoo's met sulfaten
 2. Kammen en borstels
 3. Niet in water oplosbare siliconen
 4. Alcohol
 5. Warmtebronnen, zoals een stijltang, krultang en haardroger
 6. Sulfaten
 7. Parfum

Er zijn ook genoeg producten en ingrediënten die de haargroei stimuleren. De volgende producten en ingrediënten kun je wel gebruiken:

 1. Milde reinigende ingrediënten: cocamidopropylbetaine en decylpolyglucose
 2. Verzachtende middelen: Sheaboter, olijfolie en plantaardige oliën
 3. Eiwitten
 4. Bevochtigers
 5. Moisturizers 
 6. Styling Gels

Alhoewel er een aantal vuistregels zijn, is de Curly Girl Methode niet in beton gegoten. Iedere krultype is anders en zal ook anders reageren op producten. Je zult dus zoveel mogelijk moeten testen wat wel of niet werkt voor jouw haar. Maar met deze basis kom je al een heel eind!