Dit is de reden waarom je dun haar hebt

Er zijn heel veel vrouwen die gewoon van zichzelf dun haar hebben. Dat kan. Maar er zijn helaas ook heel veel vrouwen die vroeger heel erg dik haar hadden, maar om verschillende redenen nu ineens dun haar hebben. Meestal door eigen toedoen, maar soms ook door bijvoorbeeld medicijngebruik. Als het niet genetisch is, dan kunnen dit de reden zijn dat je dun haar hebt:

1. Dun haar door stress

Elke trauma kan leiden tot (tijdelijk) haaruitval en dus dunner wordend haar. Zoals je waarschijnlijk al weet, heeft het haar een levenscyclus, bestaande uit een groeifase, een rustfase en een afstoot fase. Als je een stressvolle gebeurtenis hebt meegemaakt, kan de levenscyclus van je haar een 'shock' krijgen, waardoor veel meer haar in de afstoot fase terecht komt. Dunner wordend haar merk je dan 3 tot 6 maanden na een trauma. Zodra je lichaam zich weer heeft herstelt, zal je haar weer gaan groeien.

2. Te weinig proteïne

Een goed gebalanceerd dieet is belangrijk voor gezond haar. Tevens ook voor je algehele gezondheid. Merk je dat je haar echt heel dun aan het worden is, check dan of je wel genoeg eiwitten binnen krijgt. Dit zit bijvoorbeeld in vis, vlees en ei. Als je veganistisch of vegetarisch bent kun je groene erwten, quinoa en noten eten.

3. Hormonen

Je kunt last van dunner wordend haar krijgen, als je switcht van anticonceptiepillen. Sommige vrouwen krijgen zelfs last van haaruitval als ze stoppen met de pil (maar dit is tijdelijk). Ook als je in de overgang bent, zorgen de hormonen ervoor dat je haar kan gaan uitvallen.

4. Tekort aan vitamine B

Het komt waarschijnlijk niet vaak voor, maar een te kort aan vitamine B kan tot haarverlies leiden. Als dit het geval is bij jou, kun je supplementen slikken*. Ook kun je je voeding aanpassen door vis, vlees, zetmeel-rijke groenten(wortel, (zoete)aardappelen, cassave, etc) en niet- citrusvruchten te eten. Uiteraard is een goed, gebalanceerd en gevarieerd eetpatroon het beste voor je haar en je algehele gezondheid.

5. Haarstyling

Dit komt heel vaak voor: vrouwen die door verschillende haarstijlen, hun haar zo zwaar belasten dat het uitvalt en dunner wordt. Te vaak en te strak weaven is een goed voorbeeld. Maar ook te zware box braids of dagelijks je haar heel strak naar achteren borstelen, kan gevolgen hebben voor de dikte van je haar. Zo zonde is dat en zo onnodig. Er zijn namelijk genoeg haarstijlen die prachtig zijn en niet zorgen voor haaruitval.

6. Ouder worden

Als laatste: hoe ouder je wordt, hoe dunner je haar zal worden. Helaas. Vrouwen rond de 50/60 jaar zullen het vast al gemerkt hebben, dat het haar niet meer zo is als vroeger. En daar is helaas niet veel aan te doen. Je kunt natuurlijk wel experimenteren met extensions en pruiken, maar je eigen haar zal nooit meer zo dik worden als vroeger.
bron: health.com foto:pinterest *Raadpleeg altijd eerst je arts