Dit is de reden waarom je haar ongelijk groeit

Ik denk dat bijna iedereen er last van heeft: ongelijk groeiend haar. Bij mij is het mijn linker kant. Ik merk het als ik bijvoorbeeld mijn haar aan het vlechten ben of aan het uitkammen. Links kam ik veel sneller uit dan rechts. Ook is de linker kant wat zwakker en dunner, terwijl de rechterkant wat gezonder en dikker is. En het is zo vreemd, want in principe behandel ik de linker kant hetzelfde als de rechter kant. Of toch niet? Op verschillende sites ben ik wat informatie gaan opzoeken over ongelijk groeiend haar en ik bleek niet de enige te zijn. Ongelijk groeiend haar komt heel vaak voor. En dit heeft verschillende oorzaken:

1. Genetisch

Aan sommige dingen kun je gewoon niets doen. Het is genetisch bepaald, je haar groeit op een natuurlijke manier oneven ;). Net zoals velen verschillende haarstructuren hebben (van 4a tot 4c krullen bijvoorbeeld), groeit het haar niet aan alle kanten even snel.

2. Styling

Ik had vroeger de gewoonte om de zijscheiding aan de rechter kant te maken en al het haar dan naar links te borstelen. Dat was echt mijn 'signature look'. Ook het wrappen van mijn haar deed ik elke avond dezelfde kant op. Ik merkte toen dat de linkerkant (voornamelijk de voorkant) van mijn haar brak en mijn haar dus ongelijk ging groeien. Heel vaak dezelfde haarstijl dragen, zoals hele strakke staartjes kunnen ervoor zorgen dat het haar gaat breken op bepaalde plekken, waardoor het oneven gaat groeien. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk beschermende haarstijlen te dragen en te variëren in je haarstijl.

3. Verzorging

Zonder dat ik het doorheb, behandel ik de rechterkant toch iets beter dan de linkerkant. Ik begin bijvoorbeeld altijd met de rechterkant(waar mijn haar dikker en langer is) als ik mijn haar een deep conditioner geef. Heel rustig breng ik plukje voor plukje mijn conditioner aan. Als ik klaar ben met de rechterkant en met links moet beginnen, ben ik eigenlijk best moe en wil ik het sneller afhandelen. En aangezien links al wat dunner en korter is, gaat dat ook wat makkelijker. Dat terwijl ik rechts juist zoveel liefde had gegeven! Dit merk ik ook als ik leave-in conditioner en andere haarproducten aanbreng. Belangrijk is het dus om het kortere, langzamer groeiende haar nog meer aandacht te geven dan je nu al doet. Houd ook goed bij wat wel werkt en wat niet.

De 'Lead Hair' theorie

ongelijk groeiend haar Ongelijk groeiend haar kan ervoor zorgen dat je heel vaak je puntjes moet knippen, zodat het haar weer gelijk kan groeien. Maar in de praktijk is dat toch best lastig. Je kunt je styling erop aanpassen door bijvoorbeeld een twist out/braid out te doen of je haar in een knot of staart te dragen. Maar er is ook de Lead Hair theorie, welke is bedacht door blogger/vlogger Chicoro. Zij schreef het boek 'Grow It: How to Grow Afro-Textured Hair to Maximum Lenghts in the Shortest Time'. Hierin legt ze uit dat je juist niet je punten moet knippen als ze ongelijk zijn, maar dat je de langste haartjes als doel neemt. Zodra de rest van het haar tot het punt van het langere haar (leading hair) is gegroeid, kun je de puntjes tot gelijkheid knippen. De langere haren mogen niet langer dan 5 to 8 cm dan de kortere haren zijn. Chicoro adviseert om kleine stappen te nemen, zodat je snel het resultaat ziet. Als je de Lead Hair theorie wil toepassen, moet je ervoor zorgen dat je haar gezond is en je heel goed voor je haarpunten zorgt. Alleen op deze manier heeft deze theorie zin. Lees hier meer over een goede verzorging van je haarpunten. Eigenlijk is ongelijk groeiend haar dus heel normaal. Het is belangrijker dat je er goed mee om weet te gaan en dat je ervoor zorgt dat je haar gezond is. bron