Je eigen haar relaxen? Zo doe je dat veilig!

Je eigen haar relaxen moet je niet onderschatten. Laten we eerlijk zijn: relaxen kun je het beste gewoon door een professionele kapper laten doen. Maar we weten dat heel wat van onze lezers ook best handig zijn. Daarnaast kun je ook nog eens besparen door het zelf te doen. Daarom geven we je tips om je eigen haar te relaxen. Op een veilige manier!

1. Haar relaxen: voorbereiden

Natuurlijk kun je niet meteen beginnen met het relaxen van je haar. Je hebt een aantal essentiële dingen nodig om je voor te bereiden op het relaxen. Allereerst moet je haar er 'klaar voor zijn'. Dat klinkt raar, maar relaxen is -zoals je weet- heel slecht voor je haar. Haar dat droog, zwak en in hele slechte conditie is, moet je niet willen relaxen. Zorg ervoor dat je haar een goede moisture/proteïne balans heeft. Meer over het voorbereiden van je haar voor een relaxer, lees je hier. Vervolgens heb je een aantal materialen nodig voor het relaxen:
  • Een relaxer kit. Dit kan een Lye of No Lye relaxer zijn.
  • Plastic handschoenen. Deze zijn eigenlijk al in een relaxer kit inbegrepen, maar sommige vinden ze minder stevig.
  • Een plastic kam met wijde tanden
  • Vaseline om de huid te beschermen
  • Haarklipjes
  • Een schort om je kleding te beschermen

2. Aan de slag

Als je alles in huis hebt, kun je beginnen met relaxen! Verdeel je haar in delen. Doe dit op jouw manier, maar maak ongeveer even grote delen. Bereid de relaxer voor zoals staat aangegeven in de handleiding van de relaxer kit. Breng de vaseline aan op je haarlijn. Vergeet je oren en je nek niet! Begin per deel de relaxer aan te brengen. Start aan de voorkant en werk dan naar de achter. Natuurlijk relax je alleen je uitgroei. Mocht een deel branderig aan gaan voelen, was dat deel dan een beetje uit. Als je hele haar bedekt is met de relaxer, zorg je er nog een keer voor dat alle uitgroei met de relaxer is bedekt. Daarna is het tijd om de relaxer goed(!) uit te spoelen en een neutralizing shampoo te gebruiken. Hierna voelt je haar vaak droog en stroef aan. Een deep conditioner is een must! Gebruik jouw favoriet en laat het goed intrekken. Als je genoeg tijd hebt, kun je er ook mee slapen en pas de volgende ochtend je haar uitwassen en drogen. YouTuber Seun Okimi geeft hier goede tips over:

3. Nazorg

Nadat je je haar gerelaxed hebt, is ook de nazorg erg belangrijk. Je zou je haar een dag na je relaxer weer kunnen wassen, maar om je haar te laten 'wennen' aan je relaxer en de beste resultaten te krijgen, wacht je hier liever een week mee. Als je dan je haar gaat wassen, doe dit met een milde shampoo zonder SLS of ALS. Gebruik daarna een proteïne conditioner. Door het relaxen verliest je haar veel proteïne. De proteïne conditioner brengt dit weer op peil. Vergeet niet een moisturizing conditioner te gebruiken na je proteïne conditioner. Je zal merken dat je haar weer veel sterker aanvoelt na de eerste wasbeurt.