Je eigen suikerwax maken!

Je eigen suikerwax maken om je bikinilijn, oksels en benen haar-vrij te maken is hartstikke eenvoudig! In tegenstelling tot het gebruik van een scheermes, zorgt een suikerwax voor een zachtere huid en blijven de haartjes veel langer weg. Het maken van je eigen suikerwax kost wat tijd. Ook moet je leren hoe je de wax het beste kan gebruiken om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen. Omdat bij het waxen, het haar vanuit de wortel wordt verwijdert, doet waxen iets meer pijn dan scheren. Maar ook dat went!

Wat je moet weten

 • Suikerwax bestaat uit natuurlijk ingrediënten: water, suiker, limoen/appelazijn en soms nog een toevoeging van essentiële olie.
 • Suikerwax is water-oplosbaar. Dat betekent dat je het kunt wegwassen met water.
 • De suikerwax kleeft alleen aan de haartjes en haalt dode huidcellen weg. Dus eigenlijk is het een ontharingsmiddel en scrub in één.
 • Suikerwax wordt aangebracht tegen de richting van je haargroei in en verwijderd met de haargroei mee.
Natural hair beauty Francheska van Hey Fran Hey, heeft een op YouTube een duidelijk filmpje geplaatst, waarop te zien is hoe gemakkelijk het is om je eigen suikerwax te maken. Wil je zelf aan de slag? Dit zijn de stappen die je moet nemen.

Ingrediënten voor een suikerwax

Voor het maken van je eigen suikerwax heb je slechts drie ingrediënten nodig:

 • 2 koppen suiker
 • 1/4 kop Appelcider azijn
 • 1/4 kop Water
De appelcider azijn kun je ook vervangen door limoensap.

Aan de slag:

 1. Doe alle ingrediënten in een pan en zet het vuur op de medium stand.
 2. Zodra de wax begint te koken, doe je het vuur voor zo'n 20 tot 30 minuten op een lagere stand. Roer af en toe door de mix.
 3. Doe een klein beetje van de wax op een lepel en laat dit afkoelen. Test of de wax kneedbaar is en niet te plakkerig is.
 4. Doe de wax in een glazen pot.

Hoe gebruik je een suikerwax?

Als de suikerwax afkoelt, is het keihard. Warm de de suikerwax op door de glazen pot in een pan met warm water te zetten. De wax wordt dan langzaam wat zachter. Als de wax handwarm is, is het het beste te gebruiken. Als het te heet/warm is, is dat in de eerste instantie natuurlijk heel pijnlijk op de huid, maar je krijgt het er ook moeilijk vanaf. Mocht je het toch te warm op de huid hebben aangebracht, dan kun je het met lauw/warm water weer afspoelen.

Zet voldoende kracht als je de wax aanbrengt. Let goed op dat je de wax tegen de haargroei richting in aanbrengt en met de haargroei richting mee weer verwijdert. Onder je oksels is dit best moeilijk. Deze haartjes groeien vaak meerdere kanten op. Maak 2 dagen na het waxen gebruik van een scrub om de huid zacht te houden. Oh ja, als je dit veel te ingewikkeld vindt om te doen, kun je ook suikerwax kopen