Kokosolie vs. Olijfolie: welke van de twee moet je kiezen?

Kokosolie of olijfolie? Beide oliën zijn afzonderlijk of samen te gebruiken voor je haar. Afhankelijk van de conditie van je haar en wat je graag zou willen bereiken, kies je voor een van deze oliën. De één is niet beter dan de andere. Lees verder en bepaal welke olie het beste bij jouw haar past: kokosolie of olijfolie.

Kokosolie

Kokosolie wordt gemaakt van kokosvlees, maar alleen het vetgehalte wordt behouden. Er zitten dan geen eiwitten en koolhydraten in. Ongeveer 68% van het verzadigd vet in kokosolie bestaat uit middellange keten vetzuren. Het grootste deel hiervan is laurinezuur. Dit heeft bacteriedodende eigenschappen. Laurinezuur voorkomt haaruitval. Daarnaast heeft kokosolie een hoge vocht-vasthoudende capaciteit.

Dit doet kokosolie voor je haar:

 • Je kunt het als moisturizer gebruiken als je haar droog is.
 • Je kunt het ook als sealer gebruiken (dus na het gebruik van een andere moisturizer of leave in conditioner).
 • Het stimuleer de haargroei en dringt diep het haar binnen.
 • De olie maakt het haar lekker zacht en geeft het een mooie glans.
 • Ook bevat kokosolie laurinezuur, dat haaruitval voorkomt.
 • Kokosolie heeft antibacteriële eigenschappen. Haarproblemen, zoals roos en luizen zijn hiermee snel verholpen.
 • Je kunt kokosolie gebruiken om je haar dikker te maken
Het is bovendien heel belangrijk om te weten dat kokosolie alleen het haar goed kan binnen dringen als het nat is, omdat de haarschubben dan open staan. Gebruik kokosolie daarom liever als pre-poo, in plaats van na het wassen van je haar. Daarnaast heeft kokosolie positief effect op beschadigd haar. Haar dat al heel gezond is en dus minder poreus, zal minder vocht en kokosolie opnemen dan haar dat heel erg beschadigd is. Beschadigd haar neemt veel water op. Daardoor zwelt en droogt het haar snel. Door kokosolie te gebruiken, zorg je ervoor dat er minder vocht wordt opgenomen. Tevens voorkomt kokosolie proteïne verlies in het haar. kokosolie of olijfolie

Olijfolie

En dan olijfolie. Deze olie kan ook het haar binnendringen, maar niet zo diep als kokosolie. Olijfolie is opgebouwd uit vetzuren die een laagje om het haar kunnen brengen. Zo wordt je haar beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het wordt heel vaak gebruikt om het haar mee te sealen.

Dit doet olijfolie voor je haar:

 • Het geeft je haar een mooie glans.
 • Het helpt tegen haarroos.
 • Wanneer je last hebt van pluizig haar, dan kun je olijfolie gebruiken.
 • Gebruik Extra Virgin Olive Oil! Deze olie is rijk aan vitamine E, welke belangrijk is voor je haargroei.
 • Je kunt olijfolie als conditioner gebruiken.
 • Gebruik olijfolie om je droge/gespleten haarpunten weer gezond te maken.
 • Gebruik olijfolie voor een hoofdhuid behandeling om een gezonde hoofdhuid te stimuleren.

Kokosolie of Olijfolie: de conclusie

Samengevat hebben de twee oliën best veel gemeen. Beide zijn in staat droog haar tegen te gaan en haargroei te bevorderen. Welke olie het beste voor jouw haar is, is afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Is jouw haar heel erg poreus en beschadigd? Dan kun je beter een aantal weken een goede pre-poo behandeling doen met kokosolie. Omdat deze olie als enige ervoor zorgt dat proteïne (dit versterkt o.a. je haar) in je haar blijft. Wanneer je tevreden bent met de gezondheid van je haar, kun je het bijvoorbeeld als sealer gebruiken of voor een hoofdhuid behandeling. Olijfolie is dan weer handig als je heel erg pluizig haar hebt. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken tijdens het verwijderen van je twists of als conditioner. Je kunt olijfolie ook mixen met een conditioner. Omdat olijfolie heel erg vettig is, werkt dit voor sommigen beter dan het gebruiken van olijfolie als leave in conditioner. Welke olie past het beste bij jou? Kokosolie of olijfolie?