Manuka honing tegen droog haar en gespleten punten

Ken je Manuka honing al? Waarschijnlijk ben je al bekend met de voordelen van honing voor je haar. Honing is een natuurlijke bevochtiger en helpt tegen droog en beschadigd haar. Voor je haarverzorging kun je het beste Manuka honing gebruiken. De uit Nieuw-Zeeland en Australië afkomstige honing wordt geprezen om zijn zuiverheid en kracht.

Voordelen van Manuka honing

De honing is bekend geworden om zijn antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen (bron). Manuka honing werkt perfect tegen eczeem, haarroos en andere hoofdhuid problemen. Daarnaast heeft het nog de volgende voordelen:

  • Moisturizer voor haar en hoofdhuid
  • Vermindert haaruitval
  • Voorkomt pluizig haar en gespleten punten
  • De honing bevat veel aminozuren en B-complex vitamines die de hoofdhuid voeden en de haarzakjes verjongen

Zo gebruik je Manuka honing

Je kunt het beste pure manuka honing gebruiken voor je haarverzorging. Maar let wel op welke honing je koopt. Er worden namelijk honing met verschillende sterkte van antibacteriële werking te koop aangeboden. Kijk daarom of je informatie kunt vinden over de Unique Manuka Factor (UMF) en de methylglyoxal factor (MGO).

UMF geeft aan hoe sterkt de actieve enzymen in de honing zijn. De hoogte van de MGO factor geeft aan hoeveel van de werkzame stof methylglyoxal in de honing zit (bron). Voor beide geldt: hoe hoger de factor, hoe sterker de medicinale werking. Ook de prijs is hierop gebaseerd.

Zodra je de honing in huis hebt, kun je ermee aan de slag! Hierbij wat tips en diy recepten:

  • Cleanser

Mix een eetlepel manuka honing met een halve beker appelciderazijn. Breng het aan op je haar en hoofdhuid en laat het voor een halfuurtje intrekken. Was het vervolgens uit met warm water. Style je haar als gewoonlijk

  • Pre-poo

Mix twee eetlepels manuka honing met zes eetlepels kokosolie en warm het op in een pan. Als de mix gesmolten is, haal je het van het vuur en laat je het afkoelen (voorkom dat de kokosolie weer hard wordt). Breng de mix aan op je haar en laat het voor 15 minuten intrekken. Spoel het uit en gebruik je favoriete shampoo.

  • Exfoliëren

Exfoliëren is het verwijderen van overtollige dode huidcellen. Het zorgt voor een ‘nieuwe’, frisse hoofdhuid. Je hebt hierdoor minder kans op bacteriële infecties en andere ‘kwaaltjes’ zoals jeuk en haarroos. Daarnaast stimuleer je ook je bloedsomloop met het exfoliëren van je hoofdhuid. Dit zorgt weer voor een betere haargroei.

Je kunt de honing heel goed gebruiken om te exfoliëren. Mix één eetlepel van de honing met één eetlepel bruine suiker. Breng het aan op je hoofdhuid en wrijf het voorzichtig in roterende bewegingen in. Was je haar daarna als gewoonlijk.

  • Proteïne behandeling tegen gespleten punten

Je haarpunten moet je goed verzorgen. Droge en gespleten punten zijn lastig te behandelen, maar het is niet onmogelijk! Met een zelfgemaakt proteïne conditioner kun je je punten weer wat leven geven. Mix een eetlepel van de honing met een eetlepel mayonaise en één ei. Breng het aan op je haarpunten. Laat het even intrekken en was het uit.

Producten met manuka honing

Steeds meer producten bevatten de heerlijke honing. Van stylings producten tot verzorgingsproducten en shampoos. Bekijk hieronder een lijst van producten die de honing in de ingrediëntenlijst hebben staan.

Pure Manuka honing

manuka honing
Deze 100% natuurlijke manuka honing heeft een MGO van 100+. Als je op zoek gaat naar de honing, zorg er dan voor dat het een MGO heeft van 100 of meer. Alles eronder werkt net als 'gewone' honing. Te koop via Supernaturals.com.

Purifying Cleanser

manuka honing

Heb je last van acné? Dan kun je deze reinigingsgel gebruiken voor jouw huid. Het is een licht schuimende reinigingsgel. De honing zorgt voor een verzorgende werking.Te koop via Supernaturals.com

L'Anza Manuka Honey Conditioner

manuka honing

Deze conditioner bevat manuka honing en keratine. Dit is dus een proteïne conditioner. Het herstelt slap en broos haar. Te koop via haarshop.nl.

Foto door Vicky Tran via Pexels