Nooit meer droog haar in de winter !

droog_haar_in_de_winter In de winter heb je er vast vaker last van dan in de zomer: droog haar! De koude temperatuur buiten, de regen en de wind. Terwijl de verwarming binnen hoog staat.... Je haar heeft wat te verduren. Alhoewel niet iedereen er veel last van heeft, kan het voor sommigen beter zijn om bijvoorbeeld andere producten te gebruiken. In onze moisturizers zitten heel veel bevochtigingsmiddelen. Die zijn hartstikke goed voor ons haar. Ze trekken namelijk de vocht in het haar van zowel het product dat je in je haar aanbrengt, als vanuit de omgeving/de lucht. Een populaire bveochtingsmiddel is glycerine. Van deze horen we vaak dat het in de winter je haar uitdroogt in plaats van hydrateert. Audrey Davis-Sivasothy(auteur van het boek The Science Of Black Hair), zegt hierover: "Of glycerine je haar uitdroogt hangt af van het product dat je gebruikt, hoe droog de lucht is en je haartype. Glycerine staat erom bekend om vocht aan te trekken. Wanneer er veel vocht in de omgeving is, helpt glycerine het vocht in je haar te trekken. Wanneer er weinig vocht in de omgeving is, trekt glycerine het vocht uit waar het maar kan en dat is meestal uit jezelf. Als dit gebeurt, zal je haar droog aanvoelen. Maar als je gewoon goede producten gebruikt, zal er voldoende water in zitten om dit te voorkomen. Zelfgemaakte moisturizers zijn vaak wel een boosdoener." (bron) Je moet dus voor jezelf nagaan welke producten je gebruikt, hoe je haar erop reageert en hoe je hiermee vervolgens om kunt gaan. Lees meer over Natuurlijke en niet-natuurlijke bevochtingsmiddelen Voor minder droog haar in de winter, kun je ook dit proberen:

Deep conditioner

Als je nog geen deep conditioner gebruikt, dan moet je dat heel snel gaan doen. Bij normaal gebruik van een conditioner, ontstaat er een ‘beschermlaagje’ om je haar. Doe je een deep conditioning, dan dringt de conditioner je haar binnen om het zowel te versterken en te bevochtigen. Relaxed haar, maar zeker ook natural hair kan hier veel baat bij hebben. In de winter is het raadzaam elke week een deep conditioner te gebruiken. Of in elk geval elke keer dat je je haar wast of co-washt. Als je een deep conditioner wilt gebruiken, ga je als eerste natuurlijk op zoek naar een goede conditioner. Belangrijk hierbij is dat het een dikke cream-achtige conditioner is. Je kunt deep conditionen op zowel nat haar als droog haar. En wat is een deep conditioner zonder het gebruik van hitte? Gebruik een droogkap of - als je die niet hebt- creëer je een eigen stoom kap met een warme handdoek en plastic kap. Onze favoriete conditioner voor een deep conditioner:

aubrey-organics-honeysuckle-rose-moisturizing-cond

Aubrey Organics Honeysuckle Rose Conditioner (OhMyHair.nl)

Hot Oil Treatment

De hot oil treatment kun je naast een deep conditioner gebruiken en is echt handig als je heel erg veel last hebt van droog haar(punten) en een droge hoofdhuid. Gebruik bijvoorbeeld Jamaican Black Castor Oil. Warm het op en smeer het op je hoofdhuid. Masseer het goed in en breng nog wat olie aan op je haarpunten. Doe een plastic kap op en ga er een nachtje mee slapen of laat het voor een uurtje intrekken voordat je het uit wast. De hot oil treatment kun je zo vaak doen als nodig is.

Sealing

Het sealen van je haar is nóg belangrijker in de winter. Een goede, dikke olie of boter werkt dan het beste. Probeer ook de LCO methode of LOC methode als onderdeel in je haar routine. Hierbij gebruik je een boter én olie om je haar te sealen. Focus ook op je haarpunten, aangezien deze het oudst zijn en het meest te verduren hebben gehad. Heb je echt hele droge punten? Gebruik dan de hot oil treatment en probeer de baggy methode. Bij de baggy methode voedt je je haarpuntjes met een moisturizer en bind je een plastic zakje om je punten.

Lees ook: Langer haar de baggy methode

Beschermende haarstijlen

Beschermende haarstijlen zijn haarstijlen die je haar en haarpunten beschermen. Dit kan met nep en met echt haar. Marley braids, Crochet braids, pruiken en weaves kunnen allemaal als beschermende haarstijl dienen indien het aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet je haar niet te strak zijn gevlochten en moet je je eigen haar nog steeds blijven verzorgen. Ook met je natuurlijk haar kun je mooie, goede beschermende haarstijlen creëren. Zorg ervoor dat het kapsel dat je kiest, je punten verbergt.

Heb jij nog goede tips?

foto: pinterest