Waarom siliconen in haarverzorging toch wel goed kunnen zijn.

Krullend natuurlijk haar gaat vaak samen met een natuurlijke haarverzorging. Veel naturals kiezen voor hun haarverzorging voor producten met natuurlijke ingrediënten. Voor hen geen sulfaten, parabenen en siliconen. Want die zouden slecht zijn voor je haar. Inmiddels is er veel keuze als je de volledig natuurlijke weg kiest. Toch is er één merk dat juist pronkt met een ‘no-go’ ingrediënt voor naturals: Silicon Mix. Vertaald: siliconen mix. De producten zijn populair, vooral onder naturals. En dit is waarom: Op zich zijn siliconen niet perse slecht voor je haar. Ze zijn zelfs één van de meest effectieve ingrediënten in haarproducten. Siliconen bedekken het haar met een dunne waterdichte coating. Deze coating dient meerdere doelen:
  • Het vermindert de porositeit van het haar, waardoor het minder vocht aantrekt (daarom is het heel goed te gebruiken als je je haar steil wilt maken).
  • Het vermindert vochtverlies in je haar. Daarom werkt het goed in conditioners.
  • Het maakt je haar zachter en gladder, waardoor het makkelijker te kammen is.
Er zijn verschillende soorten siliconen. Sommigen zijn iets zwaarder dan anderen, waardoor je sneller een ophoping van producten krijgt in je haar. De water oplosbare siliconen zijn wat minder zwaar. In de producten van Silicon Mix Morrocan Argan Oil zitten o.a. de siliconen Cyclomethicone en Dimethicone. De eerste is één van de meest gebruikte siliconen in de haarverzorging. Het is een zogenoemde ‘vluchtige silicone’, wat betekent dat het verdampt en geen opbouw geeft in je haar. Het geeft een zijdezacht glad gevoel en maakt het makkelijk doorkambaar. De tweede silicone, Dimethicone, wordt soms aangeduid als siliconenolie. Dimethicone brengt een laagje aan om het haar, maakt het ongelofelijk zacht en laat het mooi glanzen. Echter, deze silicone is niet water oplosbaar, dus is het iets zwaarder voor het haar.

Silicon Mix Moroccan Argan Oil

De productlijn van Silicon Mix Morrocan Argan Oil bestaat uit een shampoo, masker en leave-in conditioner. Het is verrijkt met Marokkaanse arganolie, macadamia olie en keratine. Arganolie herstelt dof, droog en beschadigd haar. Het geeft het haar elasticiteit terug en houdt de hoofdhuid gezond. Macadamia olie zorgt voor pluisvrij haar en keratine herstelt het vocht in het haar zodat het niet droog en broos wordt. De werking van siliconen heb je hierboven gelezen. Een mix van heerlijke ingrediënten dus!

Silicon Mix Morrocan Argan Oil Shampoo

silicon_mix_shampoo ‘Herstelt, hydrateert en verzacht droog en beschadigd haar. Dringt diep het haar binnen en stimuleert de haargroei en elasticiteit. Beschermt tegen haarbreuk en voegt extra veel glans toe. Bevat 100% pure argan olie, omega 6, omega 9, vitamine E, macadamia olie en keratine.” Wat een heerlijke geur heeft deze shampoo! Een beetje fris en zoetig. Een goed begin dus. Dit is een shampoo met sulfaten. Ik heb daar zelf nooit problemen mee gehad. Vooral niet als er voldoende verzorgende ingrediënten in zitten. De shampoo maakt mijn haar goed schoon, maar gelukkig niet heel erg droog. Ondanks dat, merk ik dat mijn haar na het wassen wel echt nog wat extra voeding nodig heeft.

Silicon Mix Morrocan Argan Oil Intensive Hair Treatment

silicon_mix_intensive_hair_treatment En gelukkig heeft deze lijn een hele fijne deep conditioner, genaamd Intensive Hair Treatment. Dit product heeft ook dezelfde herkenbare geur als de shampoo. Bij een conditioner kijk ik altijd naar de textuur. Ik houd ervan als deze lekker dik is. En dat is deze conditioner zeker. De conditioner breng ik pluk voor pluk aan. Bij het aanbrengen merk ik dat mijn haar mooi begint te krullen. Het voelt echt heerlijk aan en het product trekt direct in. Op de foto hieronder zie je links mijn haar na het wassen en rechts mijn haar met de conditioner erin. silicon_mix_conditioner_before_after Op de tube staat dat ik het – voor het beste resultaat- 3 tot 5 minuten moet inhouden met een plastic kap op en eventueel een warme doek. Dat doe ik ook. Maar ik laat het wel ietsjes langer intrekken. Zo’n 20 minuten. Daarna spoel ik het uit met lauw warm water en eindig ik met koud water. Door te eindigen met koud water, sluit je de haarschubben. De combinatie van de shampoo en conditioner is perfect. Mijn haar voelt heerlijk zacht aan en heeft geen klitten. Ik ben erg te spreken over deze Intensive Hair Treatment. Op naar de Leave-In conditioner!

Silicon Mix Morrocan Argan Oil Leave-In Conditioner

silicon_mix_leave-in-conditioner Deze leave-in conditioner voelt al heel zacht aan als je het in je handen smeert. Het is een leave-in conditioner op waterbasis met siliconen en o.a. zijde proteïne. Wat me vooral opvalt is dat na het aanbrengen, de klitten direct uit mijn haar zijn en het kammen super makkelijk gaat. Het doet me een beetje denken aan Aunt Jackie’s Knot On My Watch. Ook een goede leave-in conditioner, alleen vind ik dat deze van Silicon Mix beter voedt. De leave-in conditioner is wat dikker qua textuur en daardoor iets zwaarder en steviger. Daarom bedacht ik me dat het ook goed zou kunnen werken voor een twist out. Ik heb na de shampoo en conditioner de leave-in conditioner aangebracht op vochtig haar en vervolgens de twists gemaakt. Niet hele dunne, maar juist iets dikkere voor een chunky twist-out resultaat. Siliconen mix in het haar siliconen mix resultaat Ik vind het wel een mooi resultaat geven! Niet super gedefinieerd en dat is ook niet erg. Wel fijn dat het niet teveel pluist. Omdat het geen styling product is, maar meer verzorgend blijft dit kapsel 1 dag goed (mits je niet teveel last hebt van regen en teveel wind). Dag 2 was alles al uitgezakt, maar ik had ook niet anders verwacht. Al met al, een hele fijne leave-in conditioner die als plus punt heeft dat je het ook voor een twist out kunt gebruiken. Maar het belangrijkste is nog wel dat het goed voedt en het haar niet droog maakt.

Wel of geen siliconen?

Voor mijn haar werken siliconen prima. Belangrijk is dat je weet welke soort siliconen in de producten zitten, zodat je ook weet hoe makkelijk ze te verwijderen zijn en met welke producten je ze kunt combineren. Als je vaak je haar steil maakt, is een siliconen leave-in sowieso een must om je haar te beschermen tegen de hitte. Gebruik altijd wat goed werkt voor jouw haar. Probeer producten zonder én met siliconen om het verschil te ervaren. Silicon Mix is verkrijgbaar bij de meeste afro salons. De prijzen zijn: Shampoo: €9,95 Conditioner: €12,95 Leave-in Conditioner: €14,95 Meer info: www.siliconmix.nl