Wel of niet doen? kokosolie in de magnetron opwarmen.

kokosolie_opwarmen Het is een van de meest gebruikt oliën in de haarverzorging: kokosolie. Kokosolie is één van de weinige oliën die echt diep je haar in kan penetreren. Het maakt je haar heerlijk zacht en voedt het rijkelijk. Het werkt perfect als een pre-poo (het insmeren van je haar met kokosolie voordat je het gaat wassen) of als deep conditioner treatment. Voorwaarde voor een deep conditioner is dat je de olie eerst opwarmt. En bij het opwarmen van de olie kom je voor een keuze te staan: au bain marie of in de magnetron. Wat is beter? Kokosolie bevat vooral vetzuren met middellange ketens en heeft hele kleine moleculen. Daarom penetreert het veel dieper het haar in dan andere oliën. Op zich is het verwarmen van kokosolie in de magnetron geen probleem, tenzij je het zo warm maakt dat de koolstofketen zich gaat ontleden. Toch moet je voorzichtig zijn.

Hoe werkt een magnetron?

Een magnetron produceert elektromagnetische straling, ook wel microgolven genoemd. De mircogolven brengen de moleculen in het voedsel in beweging. Door deze beweging ontstaat wrijvingswarmte, waardoor het voedsel in rap tempo opwarmt(bron).

Hoe snel warmt olie op?

Elke stof die je in de magnetron doet zal de microgolven anders absorberen. Dit is afhankelijk van een eigenschap, genaamd de dielektrische constante. Watermoleculen hebben een hoge dielektrische constante. Ze zijn zeer mobiel en stuiteren veel rond. Olie moleculen zijn juist wat groter. Hun dielektrische constante is lager en het zal langer duren voordat het is opgewarmd. De grote MAAR is: olie heeft een lagere warmtecapaciteit dan water. Watercapaciteit is de hoeveelheid warmte die je aan een kilogram stof dient toe te voegen om een temperatuurstijging van 1 graad te realiseren (bron). Olie houdt twee keer zoveel warmte vast dan water en dit betekent dat het heel gemakkelijk is om olie te oververhitten. Hierdoor zou je jezelf kunnen verbranden.

Wel of niet in de magnetron

Er gebeurt eigenlijk niks geks met de kokosolie als je het opwarmt in de magnetron. Maar om veiligheidsredenen wordt vaak geadviseerd om de olie au bain marie op te warmen. Dit doe je door de olie in een kom met heet water te doen. Zo weet je zeker dat het niet te heet wordt en zul je je niet verbranden. Mocht je toch liever de magnetron gebruiken, laat het dan ongeveer 15 seconden opwarmen.

Op welke manier warm jij je olie op?

bron:curlynikki.com, beeld: tumblr @keturahariel