Welk haartype heb jij?

Een goede manier om je haar beter te verzorgen, is om erachter te komen welke haartype je hebt. Als je weet welk haartype je hebt, kun je de beste verzorgingstechnieken en producten selecteren. Eén van de meest populaire methoden om haar te classificeren is bedacht door Andre Walker, een haarstylist voor The Oprah Winfrey Show en auteur van het boek "Andre Talks Hair". Andre's classificatie systeem is gerangschikt van type 1 tot type 4. Lees, vergelijk en kies jouw haartype!

Haartype 1: Stijlhaar

haartype 1 steil haar Stijlhaar is het meest veerkrachtige haartype. Het beschadigd niet snel, maar het is zeer moeilijk om er krullen in te krijgen. Omdat de vetafscheiding gemakkelijk van hoofdhuid tot in de puntjes van het haar kan komen, zonder de interventie van krullen, is het de meest vette haarstructuur van alle types.

Haartype 2: Golvend haar

Dit type is niet compleet steil of krullend. Het zit er precies tussen in. Het is niet te droog of te vet. Door naar je krulpatroon te kijken, kun je bepalen of je haartype 2 hebt. Golvend haar wordt ingedeeld in drie types:

2A Fijn en dun

Haartype-2a Het haar heeft weinig volume en kruldefinitie. Producten kunnen het haar heel gemakkelijk verzwaren, waardoor de krul verloren gaat. Je kunt het beste lichtgewicht producten gebruiken, zoals mousses.

2B Middelgrote krullen

Haartype-2b Je herkent dit haartype aan meer gedefinieerde krullen met een S-patroon. Alhoewel het haar krult, is het vanaf de punten tot ongeveer het midden voornamelijk stijl.

2C Dik en ruw

Haartype-2c- Beginnen je krullen al iets meer vanaf de hoofdhuid? En zijn ze meer gedefinieerd? Dan heb je waarschijnlijk dit type haar. Type 2C heeft een dikker textuur en is iets vatbaarder voor pluis.

Haartype 3: Krullend haar

Als je een haartype 3 nat maakt, wordt het heel erg stijl. Wanneer het haar is opgedroogd, komen de krullen weer terug. Het is, in zijn natuurlijke staat, makkelijk te behandelen. Je kunt het makkelijk met een föhn stijl maken. Haartype 3 is glazend met "spingerige" krullen en zeer elastisch. Je kunt deze haartype ondervelden in 3 types:

3A Grote, glanzende krullen

Haartype-3A- Als je dit haartype hebt, zijn je krullen los en groot. Hoe korter je haar, des te minder krullen het heeft (en des te steiler het is). Met langer haar, worden de krullen beter zichtbaar.

3B Veerkrachtige krullen

Haartype-3B Heb je veerkrachtige krullen, vergelijkbaar met een kurkentrekker? Dan heb je haartype 3b. Deze krullen hebben veel volume. Je haar kan dan ook beste dik zijn.

3C Sterk gekruld

haartype-3c Dit type haar wordt niet in het boek van Andre Walker genoemd, maar zou volgens vele wel genoemd moeten worden. Deze krullen worden omschreven als strak. De krullen zijn kroezig of zeer strak gekruld. TIP: Het kan zijn dat jouw haar een combinatie van de verschillende haartypes(3) is. Krullend haar bestaat meestal uit een combinatie van veschillende texturen.*

Haartype 4: Kroeshaar

Volgens Andre Walker is je haar kroezig of zeer sterk gekruld, als het in haartype 4 valt. Over het algemeen is dit type zeer breekbaar (het heeft namelijk veel vocht nodig). Het haar lijkt ruw, maar is eigenlijk heel fijn. De haren zijn in grote bundels dicht bij elkaar 'ingepakt'. Type 4 zal als het gezond is, niet glanzen maar eerder zacht aanvoelen. Ook is dit haartype onder te verdelen in types:

4A Dik, krullend haar

Haartype-4a Je hebt het type 4A als je haar dikke, verende krullen heeft. Het heeft de vorm van een haaknaald. Wanneer je de krul uitrekt, heeft het een zichtbare S-patroon.

4B Z-patroon

Haartype-4b Haartype 4b is minder krullerig. Het haar buigt zich in scherpe hoeken. We noemen het een Z-patroon. De krullen zijn minder gedefinieerd.

4C Krimpende krullen

Haartype-4c 4C haar is vergelijkbaar met type 4B. Alleen heb je minder kruldefinitie. Ook zul je meer krimp ervaren met dit type. Aan de hand van de omschrijvingen kun je bepalen wat het beste bij jouw haar past. Geen enkel haarstructuur is hetzelfde. Misschien heb je een combinatie van verschillend types. Het is in elk geval fijn om een richtlijn te hebben, zodat je je haarverzorging en styling hierop kan aanpassen. Voor meer info check je: naturallycurly