Zonnebloemolie voor je haar. Probeer het eens!

Ik weet het. Het klinkt een beetje raar om zonnebloemolie voor je haar te gebruiken. Grote kans dat je het dagelijks gebruikt om te koken. Maar net als vele andere oliën, heeft ook zonnebloemolie een positieve werking op de gezondheid van jouw haar. Als je op zoek bent naar een haarolie die goed hydrateert en niet heel erg dik is of zwaar aanvoelt (deze olie is wat lichter dan Jamaican Black Castor Oil), probeer dan eens zonnebloemolie!

De eigenschappen van zonnebloemolie

Waarom zou je zonnebloemolie voor je haar gebruiken? Belangrijk is dat de olie goede eigenschappen heeft om jouw natuurlijke krullen of kroeshaar te voeden en gezond te houden. Zonnebloemolie heeft de volgende goede eigenschappen:
  • Het bevat Omega 9-zuur. Dit is een oliezuur die bijvoorbeeld ook veel in olijfolie en noten zit. Het stimuleert de natuurlijke haargroei en voorkomt droog en broos haar.
  • Het is rijk aan Vitamine A, B, C en E. Je haar heeft vitamine A nodig voor voldoende hydratatie en groei. Vitamine B is de bekendste vitamine om haargroei te bevorderen. Deze vitamine helpt de doorbloeding van de hoofdhuid te verbeteren, waardoor haargroei gestimuleerd wordt. Vitamine C en E zijn krachtige antioxidanten. In het artikel 'De beste vitamines voor langer haar' lees je hier meer over.
  • Zonnebloemolie is makkelijk in gebruik. Je haar neemt het gemakkelijk op en de olie dringt diep de haarschacht in.
  • De olie beschermt tegen UV stralingen. Handig, want zo heb je minder snel last van beschadigd haar.

Zo gebruik je zonnebloemolie voor je haar

Nu je al de voordelen weet van zonnebloemolie voor je haar, kun je aan de slag! Zonnebloemolie kun je in elke supermarkt vinden. Natuurlijk kun je ook voor biologische zonnebloemolie kiezen als dat jouw voorkeur heeft. Je kunt de olie op verschillende manieren gebruiken:

Anti-frizz

Heb je last van pluizend haar? Probeer dan eens zonnebloemolie. Na het wassen van je haar met een goede shampoo en conditioner, breng je op vochtig haar je leave-in conditioner aan. Daarna eindig je met zonnebloemolie. Je zult merken dat je haar veel minder zal pluizen. Ook als je al een paar dagen je haar niet hebt gewassen en het begint te pluizen, is zonnebloemolie je redmiddel. Wrijf wat van de olie in je handen en breng het aan op je haar.

Twist out/braid out

Het resultaat van een twist-out of braid out is niet altijd afhankelijk van een speciale krullen crème. Ook zonder deze crèmes kun je prachtige resultaten bereiken. Belangrijk hierbij is dat je de zonnebloemolie dan als sealer (dus als laatste) gebruikt. Je start eerst met schoon haar, brengt een leave-in conditioner aan, vervolgt met een haarboter (bijvoorbeeld sheaboter) en dan eindigt met zonnebloemolie. Twist of vlecht je haar en laat je haar heel goed drogen. Twee dagen het liefst (als je heel dik en lang haar hebt). Je kunt - als je de deur uit moet - hele leuke kapsels bedenken met je twists of vlechten. Verwijder de twist of vlechten en je hebt prachtige krullen!

Moisturizer

Wist je dat zonnebloemolie ook prima werkt als moisturizer? Net zoals jojoba olie voorkomt zonnebloemolie dat vocht het haar verlaat. Het heeft een hele lichte textuur en kan daarom makkelijk het haar binnendringen en hydrateren. Gebruik het dagelijks op je hoofdhuid als je last hebt van een droge hoofdhuid en breng het ook aan op de lengte van je haar.

Pre-poo

Een pre-poo is een behandeling die je doet voordat je je haar gaat wassen. Met een pre-poo behandeling bereid je je haar voor op het wassen. Het geeft je haar een moisture boost, beschermt je haar en maakt het makkelijker kambaar. Breng de dag ervoor of een paar uur voordat je je haar gaat wassen, zonnebloemolie aan op je haar. Van de wortel tot de punt. Doe een plastic kap op en laat de olie intrekken. Was de olie uit en gebruik daarna een shampoo en conditioner als gewoonlijk.

Stimulatie van de haargroei

Zonnebloemolie is een perfecte olie om te gebruiken om je haargroei te stimuleren. Eén van onze favoriete manieren om de haargroei te stimuleren is middels hoofdmassages. Een hoofdmassage stimuleert de bloedsomloop, wat weer zorgt voor een betere haargroei. Dagelijks je hoofdhuid 5 minuten masseren is een goede stap richting langer haar. Mix zonnebloemolie met Jamaican black castor olie en breng het aan op je hoofdhuid. Masseer je hoofdhuid voor een paar minuten en was eventueel de olie uit (hoeft niet perse). Herhaal dit dagelijks of om de dag. Je zult merken dat niet alleen de conditie van je hoofdhuid verbetert, maar ook je haar minder droog wordt en het beter gaat groeien.

Conclusie

Net als met alle andere haarproducten is het altijd even uitproberen wat voor jouw haar het beste werkt. Breng eerst een klein beetje van de zonnebloemolie aan op je haar. Kijk hoe je haar erop reageert en besluit dan hoe je de olie gaat gebruiken. Zonnebloemolie voor je haar kan een goede toevoeging zijn op je haarverzorging routine. Het zorgt niet alleen voor haargroei, maar ook voor gehydrateert en gezond haar!