Wat doet een deep conditioner precies?

Je hebt vast weleens de tip gekregen of gelezen van/over het gebruik van een deep conditioner. Een conditioner die dieper het haar binnendringt en/of extra verzorgend is. Heb je daarvoor een conditioner nodig waar ook echt 'deep conditioner' op staat? Of kun je elke conditioner gebruiken voor een deep conditioning behandeling? Ik ging op onderzoek uit! Als eerste: op de verpakking van je product hoeft geen 'deep conditioner' te staan. Belangrijker zijn de ingrediënten die in de conditioner zitten. Daarnaast las ik op de website The Natural Haven dat een conditioner niet perse het haar hoeft te penetreren om effectief te zijn! Ik zie een deep conditioner dan ook als een extra behandeling om droog en beschadigd haar weer te herstellen.

Welke ingrediënten moeten een deep conditioner bevatten?

Eigenlijk is er hier niet één antwoord op te geven. Er zijn ingrediënten die het haar niet penetreren, maar toch een goede aanvulling zijn op je deep conditioner zoals acetyl alcohol en stearyl alcohol (maken het haar van de buitenkant heel zacht) en siliconen (zorgen voor 'slip' en makkelijker te kammen haar). Kokosolie, water, proteïne en ceramides staan wel bekend om het binnendringen van je haar (bron). Natuurijk bevatten veel conditioners een mix van de genoemde ingrediënten. Wel heb ik persoonlijk de voorkeur voor conditioners op waterbasis en conditioners die ook nog een olie bevatten.

Aan de slag met je deep conditioner

Heb je een goede deep conditioner gevonden? Dan kun je het bijvoorbeeld 1x per week gebruiken voor je haar. De meeste vrouwen gebruiken voor hun deep conditioner hitte. Dit kan hitte van een stoomkap of droogkap zijn. Zelfs je lichaamstemperatuur kan soms voldoende zijn (doe dan bijvoorbeeld een plastic kap op, om zo extra warmte te creëren). Warmte zorgt ervoor dat je haarschubben zich gaan openen en de ingrediënten in je deep conditioner het haar penetreren (maar zoals eerder vermeld; niet alle ingrediënten dringen je haar binnen). Het gaat dan voornamelijke om water en oliën. Het resultaat is glad en zacht haar. Ik doe zelf 1x per maand een deep conditioner, omdat het echt veel tijd kost. Voor een deep conditioner vind ik het namelijk belangrijk om hitte te gebruiken en dan ben ik wel zo'n 3 uurtjes zoet met mijn haar. Daarom kies ik er voor om wekelijks een 'normale' conditioner behandeling te doen, waarbij ik de conditioner zo'n 3 minuten in mijn haar laat zitten voordat ik het uitwas. Ik zorg er wel voor dat ik mijn tijd neem om de conditioner van wortel tot punt aan te brengen. Dit, gecombineerd met een maandelijkse deep conditioner, werkt voor mijn haar perfect! Welke conditioner(s) gebruik jij om een deep conditioner behandeling mee te doen?
bron