De perfecte verzorgingsroutine om van pigmentvlekken af te komen

Kleine onzuiverheden kunnen op de donkere huid al heel snel leiden tot lelijke pigmentvlekken. Zo nu en dan een vlekje is niet het einde van de wereld, maar heb je heel veel puistjes dan kan het zo zijn dat je best veel pigmentvlekken in je gezicht krijgt. En dat is niet zo mooi. Gelukkig kun je er wel iets tegen doen. Het begint namelijk bij een goede huidverzorgingsroutine, die erop gericht is je huid te reinigen, puistjes te voorkomen en de pigmentvlekken te vervagen.

Stap 1 Verwijder je make-up

Start allereerst met schone handen. Was je handen voordat je je gezicht aanraakt met zeep. Het verwijderen van je make-up kan met een speciale make-up remover of doekjes. Zorg ervoor dat je ook goed je oog make-up verwijderd (vooral als je bijvoorbeeld waterproof mascara hebt gebruikt).

Stap 2 Reinig je huid

GEZICHT_REINIGEN3 Mijn favoriete methode om de huid te reinigen is de oil cleansing method. De olie reinigingsmethode wordt gebruikt om door middel van een mix van verschillende olien je huid te reinigen. Meng kokosolie met een paar druppels tea tree olie. Breng het aan op je huid en masseer de olie goed in. Spoel je huid vervolgens met een warme doek. Ik kies vaak voor de mix van kokosolie en tea tree olie omdat:
  • Kokosolie antibacterieel werkt. Daarnaast bevat het laurine-en caprinezuur. Zodra je het op de huid aanbrengt veranderen deze stoffen in monocaprine en monolaurin. Deze stoffen vervangen de beschermende laag van je huid in plaats van hem te verwijderen of beschadigen zoals veel zeepproducten doen.
  • Tea Tree olie heeft antibacteriële en anti-schimmel eigenschappen.
  • De combinatie zorgt ervoor dat echt al je make-up verwijderd wordt.
  1. Andere oliën die je kunt gebruiken voor de olie reinigingsmethode zijn: castor olie, olijfolie en druivenpit olie. De oliën zijn verkrijgbaar bij veel natuurwinkels, zoals Holland & Barret (voorheen De Tuinen).
philosophy-Purity16oz Na de olie reinigingsmethode gebruik ik nog de Purity Made Simpel One Step Facial Cleanser van Philosophy in combinatie met een roterende borstel. Ik ben zo dol op dit product omdat het de huid goed schoon (en niet droog!) en heerlijk zacht maakt. De cleanser kun je o.a. kopen bij ICI Paris XL. Het is best prijzig, dus check altijd even of er kortingen en actiecodes zijn.

Stap 3 Exfolieren

Een belangrijke stap om puistjes en pigmentvlekken te verminderen, is exfoliëren. Een exfoliant bevat fruitzuren. Fruitzuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de bovenste laag dode huidcellen minder wordt, waardoor deze de kans krijgen gemakkelijker los te laten: een frissere en meer ‘stralende’ huid wordt zichtbaar. (bron) Als je last hebt van puistjes en pigmentvlekken kun je het beste een product gebruik met salicylzuur (BHA). Het heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking en helpt dus tegen puistjes, mee-eters en zorgt ervoor dat de huidkleur weer mooi egaal wordt. Er zijn verschillende soorten producten met fruitzuren, zoals cleansers, serums of peelings. Ga voor jezelf na wat jij het fijnst vindt om te gebruiken. Ik gebruik zelf een serum van Paula's Choice, omdat ik net nogmaals een cleanser wil gebruiken in mijn routine. Exfoliëren hoeft niet elke dag. Vaak is 3 tot 4 keer per week voldoende (of minder. Lees ook de bijsluiter van het product dat je gebruikt)

Stap 4 Moisturizen

pigmentvlekken1 Als laatste moet je ervoor zorgen dat je een goede moisturizer gebruikt. Als je je huid hebt geëxfolieerd met een fruitzuur, wordt het heel erg gevoelig voor licht. Daarom moet je een moisturizer gebruiken met minimaal SPF15. Ik gebruik nu Clinique Even Better Skin Tone Correcting Moisturizer SPF20. Het zorgt er niet alleen voor dat pigmentvlekken verdwijnen, maar ook voorkomen worden. Ook met een moisturizer moet je altijd even zelf uitzoeken wat bij jouw huid past. Het hoeft niet perse een moisturizer te zijn tegen pigmentvlekken (aangezien je ook al exfolieert), maar ik merk wel dat het beter helpt! Zorg er in elk geval wel voor dat je moisturizer een SPF bevat.

De laatste tip om van pigmentvlekken af te komen...

Ik houd van een simpele huidverzorgingsroutine met zo min mogelijk producten. Mijn avondroutine verschilt daarom niet zoveel van mijn ochtendroutine. In de ochtend sla ik vaak de peeling over en doe ik bijvoorbeeld alleen de olie reinigingsmethode of alleen de cleanser van philosophy. Hopelijk heb je hier wat aan en verdwijnen je pigmentvlekken heel snel. Mocht je nog tips hebben, deel ze in de comments! Succes!