Pluizig haar? Zo kom je ervan af!

pluizig_haar Veranderd je haar binnen no-time in een grote pluizenbol zodra je de deur uit gaat? Heel herkenbaar, maar zeker weten wel te voorkomen. Pluizig haar heeft zo z'n charme, maar een mooie kruldefinitie die de hele dag blijft zitten, dat wil iedereen eigenlijk wel. Met deze tips voorkom je pluizig haar:

Pre-poo

Een pre-poo is een pre-shampoo behandeling. Een behandeling die je doet voordat je je haar gaat wassen. Alhoewel het best wat tijd kost, heeft een pre-poo behandeling, vooral voor kroeshaar en krullend haar heel veel voordelen. Het zorgt er in eerste instantie voor dat je haar veel meer vocht vasthoudt na het wassen. Hierdoor blijven je krullen mooier en beter gevoed. Vooral als je vaak hitte gebruikt op je haar of als je bijvoorbeeld je haar steil hebt gemaakt, is een pre-poo aan te raden. Ook wordt een pre-poo vaak gebruikt om bepaalde ingrediënten (zoals SLS) in shampoos te compenseren. Veel shampoos bevatten sulfaten. Deze maken het haar uitstekend schoon, maar verwijderen ook de natuurlijke haarolie, waardoor je haar heel droog en pluizig wordt na het wassen. Een goede pre-poo behandeling bevat een voedende olie, zoals Jamaican Black Castor olie. Absoluut onze favoriete olie, om verschillende redenen. Warm de olie op (je kunt het trouwens ook nog mixen met andere oliën, zoals kokosolie en olijfolie) en breng het van wortel tot punt aan. Laat het de hele nacht intrekken en was de volgende dag je haar met shampoo. Je zult echt het verschil merken!

Co-wash only

Co-washen werd 7 jaar geleden heel erg populair, toen er weinig alternatieven waren voor shampoos met sulfaten. Het wassen van je haar met een conditioner bleek net zo goed, of zelfs beter, te werken als met een shampoo. Een conditioner maakt het haar schoon, maar verwijderd niet de natuurlijke haarolie, waardoor je haar niet droog aanvoelt na het wassen. Daarnaast zitten er in veel conditioners ook voedende oliën. Probeer eens voor een maandje je haar alleen met conditioner te wassen en je zult merken dat je veel minder pluizig haar hebt.

Wassen met klei

We blijven nog even bij het wassen van je haar. Want ook het wassen van je haar met klei, kan pluizen voorkomen. Onze favoriet is Ghassoul klei. Deze Marokkaanse klei is een absolute must have voor iedereen met kroes en krullend haar. De klei zorgt niet alleen voor schoon haar, het maakt je haar ook nog eens super zacht en definieert je krullen, waardoor pluizen tegen wordt gegaan. Het is een alles-in-één product wat dat betreft. Ghassoul klei kun je ook online bestellen.

Koud water spoeling

Na het wassen van je haar, is het belangrijk om je haar met koud water te spoelen. Waarom? Als je je haar wast, zul je dit hoogstwaarschijnlijk met warm water doen. Dat is prima. Warm water zorgt ervoor dat je haarschubben zich openen en het vuil eruit gewassen kan worden. Echter, als je haarschubben open blijven staan, verliest het vocht. Daarom zul je je haarschubben weer moeten sluiten. En dat is iets dat koud water doet. Plat liggende haarschubben zorgen ook voor glanzend haar én natuurlijk minder pluizig haar.

Moisturizer tegen pluizig haar

Kies voor een voedende moisturizer in het haar. Een leave-in conditioner zou ook kunnen, maar een moisturizer is net wat dikker en intenser en voedt net wat meer. Een goede moisturizer bevat water, verschillende oliën en een haarboter zoals sheaboter of cacao boter. Gebruik de moisturizer altijd na het wassen op vochtig haar. Zo droogt het goed op in je haar en zal je haar minder snel pluizen. Oke, dit waren de beste tips om pluizig haar te voorkomen. Hopelijk heb je er iets aan. Mocht je zelf nog tips hebben, deel ze in de comments!
foto: pinterest