Wat? Castor olie maakt je haar helemaal niet dikker?

Castor olie producten gaan als warme broodjes over de toonbank. Logisch ook, want met castor olie bereik je wat iedereen graag wil: dikker en voller haar. De olie staat al jaren bekend als dé wonderolie. Er is online genoeg bewijsmateriaal te vinden van vrouwen die de olie hebben gebruikt met een positief resultaat. Maar wat blijkt nu? De claim dat castor olie je haar dikker maakt, is nog nooit wetenschappelijk bewezen. Dat zegt de Amerikaanse Erica Douglas van de website www.sisterscientist.com. Did she break our bubble?

Waarom maakt castor olie je haar niet dikker?

Om te begrijpen waarom Erica zegt dat castor olie je haar niet dikker kan maken, moet je eerst weten hoe haar precies groeit. Op de website van NaturallyCurly schrijft ze daar uitgebreid over. De olie maakt je hier niet dikker, omdat op het moment dat je haar uit je hoofdhuid groeit, je het haar niet dikker kunt maken. De dikte van je haar is immers al bepaald in een veel eerder stadium. Het hangt namelijk af van de grootte van je haarzakjes. Zodra het dus uit je hoofdhuid groeit, is dat wat het is. Sterker nog, je zal merken dat je haar vanaf dat moment juist dunner wordt. Daarom zie je vaak dat haar bij de wortel dikker is dan richting de haarpunten. Het dunner worden van je haar heeft voor een deel te maken met onder andere:
  • de weersomstandigheden
  • wrijving tegen je haar
  • je haar (vaak) te strak vastmaken
  • hitte gebruiken op je haar (een föhn of haartang)
  • chemische behandelingen, zoals haarverf of een relaxer
Volgens Erica geven de producten die claimen je haar dikker te maken daarom alleen maar de illusie dat je haar dikker wordt. "Om je haar echt dikker te krijgen zou je dus eigenlijk het probleem bij de wortel moeten aanpakken", schrijft ze.

Dus werkt echt niet?

Zoals je weet is castor olie een heel dikke olie, die 'lekker' blijft plakken in je haar. Erica geeft aan dat het hierdoor lijkt alsof je haar dikker is geworden. Toch kan deze olie op een andere manier helpen om je haar dikker en voller te maken, namelijk door de haardichtheid aan te pakken. Dit geeft de hoeveelheid haar in een bepaald gebied op je hoofdhuid aan. Castor olie heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de haarzakjes te reinigen. Hierdoor stimuleer je de haargroei. "Maar, zegt Erica, daar hoef je niet perse castor olie voor te gebruiken, aangezien er meer oliën bestaan met deze eigenschappen. Volgens haar is het een persoonlijke keuze.

Drie dingen die je kunt doen om je haar dikker te maken

Dit zijn volgens Erica de drie belangrijkste dingen die je kunt doen om je haar dikker te maken:
  1. Een goed en gevarieerd eetpatroon
  2. Verhoging van de bloedcirculatie (dit kan je doen door jezelf een hoofdmassage te geven)
  3. Je hoofdhuid schoon houden.
Castor olie maakt je haar dikker Ik geloof persoonlijk dat ieders haar anders reageert op verschillende producten. Castor olie kent verschillende voordelen en kun je op vele manieren gebruiken. Uiteindelijk heeft de groei van je haar met veel meer te maken dan alleen het gebruik van producten en zul je dit balans zelf moeten uitvinden. Dit kun je doen door verschillende dingen te proberen. Erica geeft in haar blogpost aan dat castor olie je haar niet dikker kan maken (dus niet je haarstreng zelf). Maar het kan wel bijdragen aan een hogere haardichtheid wanneer je het gebruikt op je hoofdhuid in combinatie met een hoofdhuid massage. Het resultaat daarvan is natuurlijk ook dikker en voller haar.

Test het zelf!

Wil je testen of castor olie voor jou werkt? Test het dan bijvoorbeeld aan één kant van je hoofd of alleen langs je haarlijn. Zoek op internet naar voorbeelden van andere mannen en vrouwen. Als het een product is dat voor jouw werkt, kun je het zeker blijven gebruiken. TIP: bestel hier jouw Jamaican Black Castor Olie! Sidenote: Erica heeft het in haar artikel niet specifiek gehad over de Jamaican Black Castor Olie(JBCO), die volgens velen super goed werk verricht. Ben je benieuwd naar de Jamaican Black Castor Olie? Lees dan dit artikel.